Szénerőmű helyett part menti szélenergia

Offshore szélerőművek telepítésére alkalmas területet bocsátottak árverésre Virginia partjaitól 43 kilométerre. A közel 500 négyzetkilométerért heves licitháború folyt több helyi energiavállalat között, végül a Dominion Virginia Power, egy alapvetően szén- és földgázalapú áramot biztosító társaság győzedelmeskedett, több mint 360 millió forintnyi összeget ajánlva.

A környezettudatos áramtermelésben évek óta trend a fölöslegesnek látszó, parlagon fekvő partmenti óceánterületek szélerőművekkel történő benépesítése. Ezzel kicselezhető sok olyan kritika, amit a szárazföldi szélerőművekkel szemben fogalmaznak meg: nem rontják a látványt, és nem veszik el az értékes területeket. Ezen felül a mérésekből jól látszik, hogy a szél sokkal erősebb a partok mentén, így nagyobb és gazdaságosabb szélerőművekkel lehet kinyerni belőlük az áramot.

Előzetes felmérések alapján a területen akár 2000 megawatt áram is kitermelhető a szélből, ami 700 ezer lakást tud ellátni. Összehasonlításképpen: a cég nemrégiben épített egy 600 megawattot termelő szénerőművet – ha ezt a partmenti területet teljesen kihasználják, három ilyen erőművet is be lehetne zárni. A Dominion jelenleg olyan nagyteljesítményű turbinákon dolgozik, amelyek kifejezetten az óceáni környezetre lennének kifejlesztve. Az első prototípusok már 2017-re készen lehetnek, de ezután még mindig kell várnunk hat évet, míg az első erőműveket felhúzzák a most elnyert területen.

Ez a második ilyen árverés, ahol kifejezetten partmenti szélerőművek telepítésére ajánlanak fel nagy területeket. Az elsőn egy hasonló méretű óceánfelületet ajánlottak fel Massachussetts és Rhode Island államok partjainál, amit végül a Deepwater Wind, egy kifejezetten ezzel foglalkozó vállalat nyerte. Az energiaügyi minisztérium megújuló erőforrás laboratóriumának elemzései szerint 2030-ig akár 54 gigawatt áram lenne kitermelhető a használaton kívül lévő partmenti vízfelületeken, ami elég lehetne mintegy 18 millió háztartás ellátására.

Büki Dániel

Friss hírek