A mecset, mint terrorszervezet?

New York rendőrkapitánysága (New York Police Department, röviden NYPD) titokban terrorszervezetnek bélyegezte a város mecsetjeit, és a 2001. szeptember 11-ei támadások óta mintegy tucatszor nyomozott az azokban megforduló hívők után, számtalan ártatlan muzulmánról gyűjtve adatokat bizalmas mappákba. Erre egy különleges eljárási forma biztosította a rendőröknek az eszközt, melynek neve „Terrorist Enterpise Investigation” (vagyis kb. „terrorista-tevékenységi vizsgálat”), röviden TEI. Ez jogilag lehetővé tette számukra, hogy vádemelés nélkül felvételt készítsenek a mecsetekben elhangzott beszédekről, valamint, hogy civilruhás rendőrök és beépített informátorok segítségével adatokat gyűjtsenek az ott megforduló hívőkről. A megfigylésekről szóló bizonyítékokat (eddig nem publikált titkos iratokat és személyes beszámolókat) az Associated Press riporterei, Matt Apuzzo és Adam Goldman gyűjtötték össze és hozták nyilvánosságra egy könyv írása közben, melynek címe „Enemies Within”, vagyis tükörfordításban „Belső ellenségek”.

A TEI-eljárás története egy 1971-es bírósági tárgyalásra, az ún. „Handschu-perre” nyúlik vissza, mely feltárta az NYPD-nek a vietnámi háborút ellenző tüntetők ellen folytatott adatgyűjtő- és lehallgató-tevékenységét. A per végeredménye egy megegyezés volt, ami az első alkotmánykiegészítésre hivatkozva szabályokat írt elő a rendőri megfigyelések korlátozására. David Cohen, az NYPD hírszerzési kapitányhelyettese (Deputy Commissioner of Intelligence) véleménye szerint azonban ezek a szabályok vonatkoztak a terrorizmus elleni harcra, így 2003-ban egy bíró átírta őket. Ekkor került kidolgozásra a TEI, melynek segítségével (valamint egy ügyész és egy bíró engedélyével) a rendőrök megfigyelhették a politikai és vallási beszédet, ha „a tények vagy körülmények azt indokolttá tették”.

Ez az eljárás egyértelműen ütközik az első alkotmánymódosítás által védett szólás- és vallásszabadság elvével, hiszen minden imámot, sőt, minden mecsetbe járó hívőt automatikusan gyanúsítottként kezel. A múlt héten kipattant botrány azért is érinti érzékenyen az NYPD állományát, mert már amúgy is erős kritikák érik a rasszista alapúnak mondott „stop-and-frisk” (vagyis „megállítnani és átkutatni”) gyakorlata miatt. New York muzulmánjainak körében is felhördülést váltott ki az ügy és megerősítette bennük azt a gyanút, hogy az ő szabadságuk kevesebbet ér a hatóságok szemében, mint a más vallásúaké. Martin Stolar, az egykori Handschu-ügyben részt vevő egyik jogász elfogadhatatlannak nevezte, hogy minden mohamedán hívőt terroristának bélyegezzenek a városban, kiemelve, hogy az ilyen eljárás bemocskolja az amerikai értékrendszert.

Tiszai Vilmos

Friss hírek