Kezdődik a vizsgálat a dél-afrikai bányásztragédia ügyében

A világ megdöbbenéssel figyelte, ahogy Dél-Afrikában sztrájkoló bányászok tucatjai halnak meg a rendőri brutalitás következtében. Augusztus közepén a korábbi apartheidot idéző cselekmények társadalmi feszültségekhez vezettek: olaj volt a tűzre, amikor az ország igazságszolgáltatása magukat a bányászokat vádolta meg társaik megölésével. A héten megkezdődött a tragédia kivizsgálása.

Előzmények: a tragédia

Hétfőn megkezdődött a nagy dél-afrikai bányászper. Az összesen 46 halálos áldozatot követelő zavargások még augusztus közepén törtek ki a Dél-Afrikai Köztársaságban. Akkor háromezer bányász kezdett széleskörű sztrájkba, a tömeges demonstráció azonban hamar erőszakba fordult át. A rendőrök és tüntetők közti első összecsapások alkalmával tíz bányász vesztette életét. A legvéresebb napon a rendőrök tüzet nyitottak a Marikana bányánál, 34 dolgozó halálát okozva ezzel. További 78 ember megsérült, 270 bányászt pedig a helyszínen őrizetbe vettek. A lakosságot és az egész világot megbotránkoztató hír bombaként robbant augusztus végén: a fogva tartott bányászok mindegyikét emberöléssel vádolták meg. A hatalmas felháborodás oda vezetett, hogy társadalmi nyomásra – ideiglenesen – ejtették a vádakat.

Néma gyász, óriáskivetítő és gyors eljárás

Az eseménysorozat az apartheid 1994-es megszűnése óta a legerőszakosabb állami beavatkozás, kivizsgálására Jacob Zuma elnök egy három tagú bizottság felállítását rendelte el. A testület, amelyet a legfőbb fellebbviteli fórum egyik korábbi, nyugdíjba vonult bírája vezeti, négy hónap alatt kell, hogy döntést hozzon. Az ügy középpontjában annak megállapítása áll, hogy milyen szerepet játszottak az egyes résztvevők, illetve milyen fokú felelősség terheli a rendőrséget, a bánya vezetőségét, a szakszervezeteket és a kormányt.

Az első ülés egyperces néma megemlékezéssel kezdődött, amit az áldozatok neveinek felolvasása követett. A védelem két kulcsfigurája: az áldozatok hozzátartozóit, valamint az őrizetben lévő bányászokat védő két ügyvéd kéthetes halasztást kértek. Ezt azzal indokolták, hogy az áldozatok hozzátartozói szétszórtan, egymástól távol eső vidéki falvakban laknak, ezek megközelítése időt igényel. A bíróság elutasította a kérelmet arra hivatkozva, hogy az eljárás a gyors lefolytatás jegyében zajlik. A vizsgálat a tragédia helyszínétől, Marikanától nem messze zajlik. Nem kizárt, hogy a tárgyalás elkövetkező szakaszait az érdeklődők akár óriáskivetítőkön is követhetik majd. Az első ülés után több faluban tüntettek, követelve, hogy „ne úszhassa meg a rendőrség a gyilkosságokat!”

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek