Egyre több bántalmazott gyerek sérül meg

Összességében több gyerek került fizikai bántalmazás okozta súlyos sérülés miatt kórházba az Egyesült Államokban 2009-ben, mint 1997-ben – állapították meg tanulmányukban a Yale Egyetem kutatói.

A Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett eredmény szerint a bántalmazott egy éven aluli csecsemők száma emelkedett, miközben az emiatt megsérült gyerekeké és kamaszoké változatlan maradt. A megállapítások több mint 2500 amerikai kórház adatainak elemzésével születtek.

„A legsúlyosabban megsérült gyerekeket vizsgáltuk. Azok, akik fizikai bántalmazás miatt kórházba kerülnek, az összes fizikailag bántalmazott gyereknek csupán kis hányadát, körülbelül kettő-négy százalékát teszik ki” – mutatott rá John Leventhal kutatásvezető, a Yale New Haven-i orvosi karának gyermekgyógyásza.

A kórházi adatok szerint 1997-ben százezer gyerek közül 6,1 került kórházba fizikai bántalmazás miatt, 2009-ben azonban már 6,4 százezrelék volt az arány. A gyerekek átlagosan egy hetet töltöttek kórházban, a leggyakoribb sérüléseik a törések, a nyílt sebek és a traumás fejsérülések voltak.

A legnagyobb mértékben a bántalmazott csecsemők aránya emelkedett 1997 és 2009 között: 100 ezer csecsemőre vonatkoztatva 56,2-ről 62,3-re. Leventhal elmondta, hogy a csecsemők sokkal nagyobb arányban kerülnek kórházba fizikai bántalmazás miatti súlyos sérüléssel, mint a nagyobb gyerekek, vélhetően azért, mert náluk sokkal súlyosabb sérülések léphetnek fel, akár egy pofon következtében is.

Ugyanebben a vizsgált időszakban a nem fizikai bántalmazással összefüggő sérülés miatt kórházba került csecsemők, gyerekek és kamaszok száma 20 százalékkal csökkent – hangsúlyozták a tanulmány szerzői.

Leventhal szerint az orvosoknak különösen figyelniük kell rá, hogy észrevegyék a gyerekbántalmazás jeleit, ahogyan a szülőket is meg kell tanítani arra, hogy miként birkózzanak meg a stresszel teli pillanatokkal anélkül, hogy erőszakhoz folyamodnának. „Lépj hátra, sétálj odébb, kérj segítséget!” – foglalta össze a türelmük fogytán lévő szülőknek szóló tanácsait.

MTI

Friss hírek