A spanyol ligában folytatódik a közel-keleti konfliktus

Újabb színtere alakult ki a közel-keleti konfliktusnak. A zsidó állam elleni bojkott már felütötte a fejét a tudományos, a zenei és a színházi életben is, azonban a kampány úgy tűnik a futballpályákon folytatódik, ebben az esetben az október 7-i   FC Barcelona-Real Madrid mérkőzésen.

Október 7-én Barcelonában vendégül látja a spanyol futballklub az ősi ellenséget a Real Madridot. A két gigász küzdelme már önmagában is izgalmas lenne, azonban az eseményt még színesebbé teszi, hogy a Barcelona meghívta a mérkőzésre a gázai fogságából egy éve szabadult Gilad Salitot, ahol a vendéget a klub medáljával is megajándékozzák.

Gilad Salit tavaly október 18-án szabadult ki öt év után a Hamasz fogságából. Salit híres sportszeretetéről, izraeli források szerint fogsága ideje alatt fogvatartóival Playstation-ön játszott FIFA játékot, szabadulása óta több mérkőzésre is meghívták mint díszvendéget, június óta pedig Izrael egyik legnagyobb napilapjába, a Jediot Ahronot sportrovatába publikál. A hír hallatára mind a hazai, mind az európai palesztin közösség tiltakozásának adott hangot. A tiltakozók mellé csatlakoztak az európai palesztin-szimpatizáns szervezetek is, akik tüntetést szerveznek a stadion köré illetve a stadionba is a meccs idejére.

A palesztin tiltakozók között megtaláljuk a Hamaszt, melynek tisztviselője Atallah Abu al-Szubah kijelentette, hogy ettől kezdve egyetlen tv-csatorna és újság sem fog beszámolni a Barcelona mérkőzéseiről. Ez már meg is valósult, mivel csütörtök óta a gázai rádió nem közli a csapattal kapcsolatos híreket, eredményeiket nem olvassák fel a tabelláról. A dühös tiltakozás okaihoz az is hozzátartozik, hogy az FC Barcelona a legnépszerűbb futballcsapat a Palesztin Területeken, valamint a spanyol liga mérkőzései a legnézettebb külföldi meccsek Gázában és a Nyugati parton. A lépéssel a Barcelona jelentős piacot is veszíthet, mivel a csapat mezének másolata a legtöbb palesztin fiatal ruhatárában megtalálható. A Hamasz mellett tiltakozását fejezte ki tucatnyi gázai futballklub és a Barcelona gázai rajongói klubja, valamint melléjük állt a palesztin nemzeti együttes játékosa Mahmúd Szarszak is, akit három évig tartottak fogva Izraelben vádemelés nélkül és idén júniusban engedték ki háromhónapos éhségsztrájkjának hatására. A fentiek nyílt levélben fejezték ki elégedetlenségüket a Barcelona gyakorlatával szemben és felhívták a figyelmet arra, hogy milyen nehézségeken kell keresztül mennie a palesztin sportolóknak, hány nemzetközi versenyre nem juthattak ki Izrael Állam intézkedéseinek hatására. Véleményük szerint a sport és a politika világa nem elválasztható, így Gilad Salit megjelenése egy mérkőzésen egyértelmű politikai üzenetet hordoz. 

A meghívás körüli felháborodás nemcsak a palesztinai, hanem a spanyol sajtóban is teret nyert. Az El Pais című spanyol napilapban a palesztin nagykövet Músza Amer Odeh tiltakozott Salit részvétele ellen. A palesztinok mellett pro-palesztin szervezetek is megszólaltak az ügyben az egyik csoport vezetője Jorge Sanchez levelet is írt a Barcelona elnökének Sandro Rosselnek, melyben így fogalmazott: „ semmi lesz ahhoz képest, amit most fognak látni a Camp Nou-ban, a Barcelona stadionjában.

Mind a palesztin, mind a spanyol tiltakozók kifejtették, hogy nem szabad hagyni, hogy Izrael sportolóin, zenészein és tudósain keresztül legitimálja saját elnyomó gyakorlatát és kolonialista törekvéseit. Véleményük szerint Izrael Államot, akárcsak anno a Dél-Afrikai Köztársaságot el kell szigetelni és ehhez a BDS-mozgalmon keresztül vezet az út. 

Az FC Barcelona vezetői a kialakult botrány hatására próbálták menteni a menthetőt, a palesztin nagykövetség kérését elfogadva meghívták a fentebb említett Mahmúd Szarszakot, a Palesztin Labdarugó Szövetség elnökét Dzsibríl Radzsúbot és a spanyolországi palesztin nagykövetet. Szarszak a meghívást közeli ismerősei szerint visszautasította. A klub vezetősége kijelentette Gilad Salit meghívásával kapcsolatban, hogy azt egy izraeli ex-miniszter kezdeményezte és a klubnak nem volt célja, hogy állást foglaljon az izraeli-palesztin konfliktusban. A vezetőség egy tagja a klub védelmében felidézte azt is, hogy a Barcelona alelnöke Carles Villarubi 2011-ben találkozott Mahmúd Abbasszal is. A vasárnapi meccsre jelentős erőkkel készülnek a spanyol biztonsági erők, mivel nem lehet tudni milyen hatása lesz az elrabolt izraeli katona megjelenésének és hogy mivel készülnek a meghívást ellenző csoportok.

Végh Roland

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »