435 milliárd eurót ér a franciáknak az Eiffel-torony

Az 1889-ben épül „Öreg Hölgy” évente csaknem 8 millió turistát vonz Franciaország fővárosába. Elegendő lenne ez a tény ahhoz, hogy Európa legértékesebb műemlékeként tartsuk számon? Az olaszok értékelési rendszert dolgoztak ki, majd felháborodtak a kapott eredményeket látván.

Paraméterek

Az olasz Monza és Brianza kereskedelmi kamara által kidolgozott tanulmányban 10 különböző paramétert vettek figyelembe a statisztikai szervek. A helyezések megállapításánál a kritériumok közé tartozott a hely gazdasági értéke, az emlékmű híre, a látogatottság, sőt még az is, hogy hány munkahelyet teremtett az adott látványosság, illetve hogy van-e exportértéke. Nem számított ugyanakkor például az anyag értéke, sokkal inkább az „imázs, márka és a láthatóság” szempontjait tartották fontosnak az elemzők.

A lélegzetelállító párizsi látványosság így csaknem ötször annyit ér, mint legközelebbi riválisa, a római Colosseum. Nagy-Britannia területéről ugyanakkor két emlékmű, a londoni Tower és a Stonhenge is listás helyet vívott ki magának.

Elragadtatott franciák – kétkedő olaszok

A Le Figaro című jobboldali francia napilap a kutatás eredményeire reflektálva rámutatott, hogy a „Öreg Hölgy” hatalmas értéke majdnem az egyötödét teszi ki Franciaország teljes éves bruttó hazai termékének.

A franciák örömittasan fogadták a hírt, több lap is elismeréssel tette közzé a tanulmány eredményeit. Az olaszok viszont kétkedve reflektáltak a saját nemzetük által végzett munkára. Az Il Giornale olasz honlap feltette a kérdést: „Az Eiffel-torony tényleg megér ennyit? Biztosak lehetünk benne, hogy a milánói dóm, és a Colosseum nem ugyanilyen értékes-e Olaszország számára? Ha a válasz nem, akkor úgy látszik, mi Olaszországban nem tudjuk, milyen hatalmas művészeti és kulturális értékekkel rendelkezünk valójában.

A Panorama olasz magazin ugyancsak kéztördelve állt a tények előtt: „Ez valóban egy meglepő, felháborító, és hihetetlen értékelés kellene, hogy legyen? Nem igazán. Egyszerűen csak arra kényszerít minket, hogy szembenézzünk a rideg valósággal, mégpedig hogy az ország elvesztette az emlékezetét.”

A teljes lista:

1. Eiffel-torony, Párizs, Franciaország – 435 milliárd euró

2. Colosseum, Róma, Olaszország – 91 milliárd euró

3. Sagrada Família, Szent Család-templom, Barcelona, Spanyolország – 90 milliárd euró

4. Milánói Dóm, Milánó, Olaszország – 80 milliárd euró

5. Londoni Tower, London, Anglia – 70 és fél milliárd euró

6. Prado Nemzeti Múzeum, Madrid, Spanyolország – 55 milliárd euró

7. Stonehenge, Wiltshire, Anglia – 10 és fél milliárd euró

Így lett a vastorony – ami már tervezésének idején olyan nagy visszhangot váltott ki a párizsi lakosságból, és eleve lebontásra ítélték- nemzeti jelképpé, és a franciák egyik fő bevételi forrásává. 

Zsoldos Diána

Friss hírek