Folytatódik a tüntetéshullám Mexikóban

Az elnökválasztást övező konfliktusoknak még korántsem értek véget Mexikóban. A #YoSoy132 mozgalom több civil szervezettel összefogva egy napig blokád alá vette Latin-Amerika legnagyobb tévétársaságának egyik épületét.

A mexikói elnök- és általános választások körüli ellentétek nem csitulnak, sőt tovább folytatódnak az utcai tüntetések. A #YoSoy132 nevű diákmozgalom egynapos demonstrációt tartott Latin-Amerika legnagyobb tévétársasága, a Televisa főépülete előtt. A követelések a médiumok demokratizálása, és a választások óta tartó konfliktus valósághoz hű közvetítése voltak.

A PRI és a Televisa érdekházassága

A demonstrálók szerint a Televisa közreműködött Enrique Peńa Nieto győzelmében, az Intézményes Forradalmi Párt számára kedvező lefedettséggel, noha ezt cáfolják az érintettek.

A Televisa Csoport szinte megalapítása óta a kormányzó PRI-hez állt közel, Emilio Azcárraga, a cég tulajdonosa mondta egyszer, hogy a tévétársaság az Intézményes Forradalmi Párt „katonája”, noha 2000-ben a PAN kormányra kerülésekor megtartotta hatalmát. Jelenleg pedig a konkurens társasággal, a Salinas Csoport tulajdonában levő TV Aztecával együtt az ország politikai életének legfőbb alakítói. Mexikóban, más országokhoz hasonlóan a társadalom többsége a tévéből informálódik. A Televisa és a TV Azteca adóinak műsorait az ország tévénézőinek 90 százaléka követi.

Az ország történelme során több példa volt rá, hogy a Televisa befolyásolta a hallgatóságát. 1968. október 2-án a tlatelolcói mészárlás (Gustavo Díaz Ordaz akkori elnök a mexikói olimpia előtt nem sokkal véresen leszámolt egy diákmozgalommal) után nem közölt valós információkat az áldozatok számáról, finomított az 1985-ös mexikói földrengés történésein és néha eltitkolt a PRI politikusait érintő korrupciós botrányokat.

Elemzők szerint mégis akkor nőtt meg igazán a hatalma, amikor 2000-ben a PAN kormányra került, a politikai pártok több tíz olyan személyt is bejuttattak a Kongresszusba, akik összefüggésben álltak a tévéadókkal. Az általuk alkotott csoport, amit „telebancada” néven emlegetnek egyik törekvése, hogy törölje azt a 2007-es törvényt, ami megtiltja a polgároknak és politikai pártoknak, hogy a televízióban pénzért propagandát sugározzanak.

24 óra krónikája

„A Televisa és a TV Azteca kezében összpontosuló médiahatalom révén tudják befolyásolni a közvéleményt, de nem teljesítik azt a kötelességüket, hogy nyíltan, széleskörűen és szabadon informálják a polgárokat” – nyilatkozta a pénteki tüntetés egyik résztvevője. A demonstrálók csütörtök este az eddigiekhez hasonlóan a mexikóvárosi Forradalmi Emlékműtől indultak, „Mexikó PRI nélkül” és „Iskolákat, nem telenovellákat akarunk…figyelem, figyelem a diákmozgalom áthalad Latin-Amerikán – skandálta a több ezres tömeg. A végállomás a Televisa Chapultepec sugárúti főstúdiója volt, ahol többen sátort vertek, s a társaság munkatársai kénytelenek voltak az épületben tölteni az éjszakát. Egyidejűleg több mexikói nagyvárosban, köztük Pueblában, Cancúnban és Boca del Río-ban is tüntettek.

A szervezők között ezúttal a #YoSoy132 mellett szakszervezetek és civil szerveződések is voltak, mert múlt szombaton a diákmozgalom és körülbelül kétszáz további szervezet gyűlést tartott San Salvador de Atencoban, hogy egyesítsék erejüket, és meghatározzák az elkövetkezendő hetekben végrehajtandó akciókat, s akkor döntöttek a Televisa létesítmények békés blokádjáról is.

Az „ostrom” végig rendőri felügyelet mellett zajlott, noha az egyenruhások hamar szimpatizálni kezdtek a sátrazókkal, akik a „poli-kat” (a policía rövidítése) vízzel, kávéval és étellel is megkínálták, a demonstráció idejére zenés programokat is szerveztek. Az incidensek elkerülése érdekében senki sem közlekedhetett kapucniban, és senki sem tartott magánál éles, fegyvernek látszó tárgyat.

A résztvevők közötti beszélgetések fő témája Vicente Fox, Felipe Calderón, Enrique Peńa Nieto és Andrés Manuel López Obrador voltak – számolt be az Aristegui Noticias portál. „Ez egy szimbolikus blokád, először azt beszéltük meg, hogy bemegyünk a létesítményekbe, de látván, hogy nincs erőnk, úgy döntöttünk, hogy gyűrűt formálunk a médiumok vagyis az egész társadalom demokratizálását kérve” – nyilatkozta egy demonstráló.

A tévétársaság szóvivője Javier Tejado azt nyilatkozta, hogy Mexikóban megszokott, hogy a választások után tüntetnek az eredmény ellen. Tejado szerint a választás és a kampány alatt a csatorna objektív maradt.

Még nincs vége

A tüntetésekkel párhuzamosan a Haladó Mozgalom koalíciója továbbra is gyűjti a választási csalást igazoló dokumentumokat. Andrés Manuel López Obrador legfrissebb sajtótájékoztatóján azzal vádolta a kormányt, hogy elrejtik azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják, hogy a PRI jelöltje pénzmosásból finanszírozta a kampányát. Obrador egyelőre nem árulja el, hogy milyen konkrét bizonyítékok vannak a tulajdonában, de médiumok előtti nyílt vitára invitálta Peńa Nietót. A PRI egy közleményben azt állítja, hogy az Obrador vádjai semmit sem bizonyítanak, a vitázás ötlete pedig oportunista és nevetséges, nincs rá valódi ok.

A #YoSoy132 és a hozzá csatlakozó mexikói mozgalmak célja, hogy decemberben Enrique Peńa Nieto ne foglalhassa el az elnöki széket, a 24 órás blokád történelmi jelentőségű volt. Eddig még nem volt példa arra, hogy sátrakat verjenek fel, noha ez a módszer nem ismeretlen az amerikai Occupy Wall Street, vagy a spanyol 15-M mozgalmak számára, az aktivisták ezzel bizonyították, hogy a globális méretű tüntetéshullámhoz tartoznak.

Balla Zsuzsa

Friss hírek