Egy sztrájk küldheti padlóra Egyiptomot

Mohamed Murszí, a nemrégen megválasztott egyiptomi elnök ezen a héten néz szembe az első kihívásokkal. A textilipar dolgozói sztrájkolni kezdtek, ami a napokban már az agyagműves szektorra is átterjedt és veszélyezteti az ország gazdasági stabilitását is. A nem megfelelő munkahelyi körülmények és minimálbér nagysága már negyedik napja kényszeríti a munka beszüntetésére a Misr Spinning and Waving, a legnagyobb textilgyár és más állami cégek alkalmazottait.

A Nílus torkolatánál fekvő Mahali városában mintegy 23 ezer ember sztrájkol és követel legalább 1500 egyiptomi font havi bért, ami körülbelül 57 ezer forint, a jelenlegi 700-1000 egyiptomi font helyett. A szektorbeli más állami cégektől még 12 ezren csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A textilipar sztrájkja nem új keletű az országban, már 2008-ban is annak reményében kezdtek el tüntetni a munkások, hogy jobb körülmények között dolgozhatnak és élhetnek egy demokratikus berendezkedésű országban, de az új kormány sem hozott változást. Egyiptomban mintegy 300 ezer ember dolgozik ebben a szektorban, de eddig nem okozott ekkora gondot a vezetésnek.

Az ország első számú exportterméke a textil, ezért termelése közvetlenül hat a gazdasági helyzetre. A Világbank adatai szerint a GDP növekedés 25 százalékát átlagosan az export adja, ami az utóbbi években jelentősen csökkent. A 2011-2012-es költségvetési évben a folyófizetési mérleg deficitje már 11,2 milliárd dollárra rúgott kilenc hónap után.

Kántor Adrienn

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »