A polgárháború útján: merényletek Szíriában

Újabb összecsapások törtek ki Szíria-szerte, miután szerdán három magas rangú kormánytisztviselő vesztette életét egy merénylet során. Az áldozatok között a védelmi miniszter, továbbá helyettese Assef Shawkat, az elnök, Bassár al-Aszad veje is szerepel. Az érintett személyek egy nemzetbiztonsági ülésen vettek részt, a felkelők elmondása alapján a robbanószerkezetet a találkozó előtt egy nappal helyezték el, valamint arra számítottak, hogy az akcióval megbuktatják a kormányt. Az elnök az eset óta még nem jelent meg a nyilvánosság előtt, a sajtó a hollétéről sem tud semmit.

A szerdai nap volt egyébként az immár 16 hónapja tartó felkeléssorozat egyik legvéresebb napja, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának adatai szerint legalább 150-en vesztették életüket országszerte. Az állami média sikeres akciókról számolt be, amelyeknek számos „terrorista” esett áldozatul. Szíriát kétségkívül a teljes káosz és a polgárháború réme fenyegeti, a felkelők felszólították az állami televízió és rádió vezetőit, hogy evakuálják az épületeket, nem kizárt ugyanis egy újabb merénylet, ezúttal a média ellen.

A nemzetközi közösség vegyes érzelmekkel fogadta a merényletről szóló híreket. Robert Mood ezredes, az ENSZ megfigyelő missziójának vezetője elítélte a történteket és részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak irányába. David Cameron brit miniszterelnök szerint elérkezett az idő Bassár al-Aszad lemondására és a rezsimváltozásra. Az orosz vezetőség szerint egyes államok inkább buzdítják a felkelőket ahelyett, hogy a feszültség csillapításán fáradoznának. A Biztonsági Tanács csütörtökre halasztotta a szavazást a Damaszkusszal szembeni keményebb fellépésről. Ban Ki Mun főtitkár nyilatkozatában kifejtette, hogy a BT-nek vállalnia kell a felelősséget, valamint kollektív és hatékony lépéseket kell kezdeményeznie.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »