A szír külügyminiszter szerint elég a 250 megfigyelő

Szíria úgy látja, egyelőre elegendő a 250 megfigyelő az országban, humanitárius célokra pedig rendelkezésre bocsátja a maga helikoptereit – jelentette ki Valid Muallem külügyminiszter Szíria pekingi nagykövetségén tartott tájékoztatóján.

Muallem szerint ez a létszám „nagyon logikus és ésszerű” a megfigyelői célokra. Kijelentése mintegy válasz volt az Egyesült Államok és az ENSZ-főtitkár korábbi felvetésére. Megjegyezte: „miért volna szükségük saját repülőgépre, vagy helikopterre?” Amennyiben valóban a sérültek evakuálása a cél, arra Szíria biztosítani fogja a szükséges légi járműveket – mondta Muallem, aki szeretné, ha a fegyverszünet hiteles megfigyelői „semleges” országokból érkeznének. Az általa felsoroltak között volt Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika, vagyis a BRICS-államok.”A terroristák megsértik az Annan-tervet, hogy bizonyítsák annak hatástalanságát” – hangoztatta az ellenzékre utalva, akikről azt állította, nem a szíriai emberek érdekeit tartják szem előtt, hanem saját önös céljaikért küzdenek. Mint mondta, néhány ország hadifelszereléssel és pénzzel támogatja őket, s meg is nevezte Katart és Szaúd-Arábiát, de a mellettük állók közé sorolta az Egyesült Államokat és egyes európai országokat is.

Kérdésre válaszolva Mullem úgy nyilatkozott, a szíriai helyzetről tudósító újságírók többsége nem objektív, „példátlanul kiterjedt kampányt folytatnak a szíriai kormány ellen, hogy növeljék a feszültséget”.

„Egyes országok egyoldalú” szankciói és a „fegyveres terrorista csoportok” tetemes károkat okoztak az ország gazdaságának – állapította meg ugyancsak kérdésre Muallem. Hozzátette, a kormány számára prioritás a lakóterületek, lakóházak lakhatóvá tétele, a menekültek visszafogadása. Ötéves tervük tartalmazza az újjáépítés programját.

Pekingi tárgyalásairól szólva a külügyminiszter kiemelte, Kína és Szíria azonos véleményen van a szíriai kérdés megoldását illetően; Damaszkusz hálás Kínának és Oroszországnak, amiért nem engedik meg más országok beavatkozását, s a nemzetközi szintéren képviselik álláspontjukat.A külügyminiszteri megbeszéléseken Jang Csie-cse (Yang Jiechi) jelenlétében az is elhangzott, hogy Damaszkusz eleget kíván tenni vállalt kötelezettségeinek és a jövőben is együtt kíván működni Kofi Annan különmegbízott közvetítővel.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Jang kifejezte, üdvözli a megállapodás „kezdeti végrehajtását” és abbéli reményét fejezte ki, hogy Szíria teljes mértékben teljesíti a tűzszünetre és a csapatkivonásokra vonatkozó ígéretét. Jang bízik abban is, hogy Damaszkusz őszintén részt vesz a belső politikai párbeszédben és reformban, hogy sikerüljön igazságos és megfelelő megoldást találni a szíriai kérdésre.

A kínai külügyi szóvivő szerdán közölte, hogy Peking egyszerre tart kapcsolatot a szíriai kormánnyal és az ellenzékkel, s leszögezte, országa tárgyilagos és pártatlan álláspontot képvisel a kérdésben. Liu Vej-min (Li Weimin) bejelentette: a közeli jövőben a szíriai ellenzék képviselőit is a kínai fővárosba várják.

MTI

Friss hírek