Elkezdődött a választások második fordulója Egyiptomban

Elkezdődött Egyiptomban a Hoszni Mubarak bukása óta tartott első parlamenti választások második fordulója, amely két napon keresztül tart és néhány kairói körzettől eltekintve, főként a földművelésből élő, konzervatívabb, Nílus-deltát magába foglaló választókörzetekben zajlik. Az Al-Jazeera jelentése szerint – akárcsak az első fordulóban – most is hosszú sorok kígyóznak a választóhelyiségek előtt, de a BBC és az Al-Jazeera szerint is kisebb a részvétel, mint az első fordulóban.

A jelenlegi második fordulóban a 498 alsóházi mandátumból 180 sorsáról döntenek a választópolgárok. A későbbiekben ennek a testületnek lesz a feladata, hogy kijelölje az Alkotmányozó Tanács 100 tagját, akik megszövegezik az ország leendő alaptörvényét.

A két napos választás alatt eddig egy kisebb rendbontásra került csak sor Giza választókörzetében, ahol két rivális képviselő támogatói nyitottak tüzet egymásra, de senki nem sérült meg. A rendőrség az érintett feleket őrizetbe vette.

Kérdéses, hogy a liberális pártok vissza tudnak-e vágni az első fordulóban elszenvedett vereségért, ahol ugyanis a két iszlamista pártnak – a Muszlim Testvériség politikai szervezetének, a Szabadság és Igazságosság Pártjának (FPJ), és az al-Nour szalafista politikai formációnak – a szavazatoknak több mint a felét sikerült megszerezniük, s így az első két helyen végeztek a november végi első fordulóban. A két iszlamista párt közül az FPJ, – mely az első fordulóban a szavazatok 36,6 százalékát nyerte el – a kevésbé kemény, sokkal inkább a pragmatistább, konszolidáltabb vonalat képviseli. Szemben al-Nour szalafista párttal, mely kampányában is sokkal inkább a radikális iszlám hangot üti meg és főként a szegényebb néprétegeket igyekszik megnyerni magának. Ugyanakkor a vallási szinezettől mentes pártok esélyeit rontja, hogy a második fordulóban érintett választókörzetekben a politikai iszlám hagyományosan erős támogatást élvez.

Múlt heti televízió interjúban a Muszlim Testvériség szóvivője, Muhamed Badie jelezte, hogy a pártja nem egymaga fog uralkodni Egyiptomban, hanem a parlamentben részt vevő összes pártnak – „a szivárvány összes színének” – kell közösen kitűzni egy célt, amelyet el akarnak érni, ez alapján feltételezhető, hogy pártja egy széles koalícióban gondolkodik.

A választások harmadik fordulójára januárban kerül sor.

Bartók László

Friss hírek