Magyarországnak is fontos az észak-déli energiafolyosó

Egy sor, Magyarországot is érintő energiainfrastruktúra-projektről állapodhatnak meg szerda este a közép- és kelet-európai tagállamok –értesült a BruxInfo. A régió 10 országának képviselői Brüsszelben, az uniós energiaügyi miniszterek ülésének előestéjén írhatják alá az erről szóló megállapodást, amelynek célja a térség észak-déli irányú energia-összeköttetéseinek erősítése.

A közép- és kelet-európai országok energiahálózatainak észak-déli irányú összekötését célozza az a projektlista, amelyről szerda este, az uniós energiaügyi miniszterek csütörtöki találkozójának előestéjén állapodhat meg 10 régiós ország – értesült a BruxInfo. A téma azért is aktuális, mert a tárcavezetők másnap egyebek mellett az európai energiainfrastruktúra csomagról fognak tárgyalni.

Úgy tudjuk, Magyarország mellett Ausztriát, Németországot, Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Horvátországot, Bulgáriát, Romániát és Szlovéniát érinti a terjedelmes projektlista, amely a villamos-, a gáz- és az olajszállítási infrastruktúrák fejlesztésére vonatkozik, és amelynek célja, hogy az országok biztonságosabban, és az eddiginél jóval több forrásból kaphassanak a jövőben energiát.

A BruxInfo által látott megállapodás-tervezet megjegyzi, hogy az európai energiaútvonalak általában kelet-nyugati irányúak, míg az érintett országok szerint a régió – egyébként is nagy – keleti energiafüggésére jó mód a térség energiahálózatainak észak-nyugati irányú összekötése.

A kulcsfontosságúként számon tartott projektek korlátozott mértékű uniós finanszírozásra is számíthatnak a 2014-2020 közötti többéves pénzügyi keretből – jegyzi meg a dokumentum. A tervezet szerint 9,1 milliárd eurót lehet ilyen célokra fordítani a hét év során.

Az aláírásra váró javaslat szerint Magyarország – már csak földrajzi elhelyezkedésének okán is – központi szerepet kaphat a jövőbeni projektekben:

A szerda estére tervezett megállapodás alapján egy lépéssel közelebb kerülhet Magyarország a magyar-szlovák elektromos hálózat összeköttetéséhez. Az akcióterv szerint a munkát 2016-ra kell befejezni, ehhez pedig szükséges a belső szlovák hálózat megerősítése, és új egységek telepítése a magyar oldalon.

Értesüléseink szerint lényegében két magasfeszültségű villamosvezeték fogja így átszelni a határt, összekötve ezzel a magyar és a szlovák hálózatot: az egyik a szlovákiai Gabčikovo és a magyarországi Gönyű, a másik pedig Rimaszombat és Sajóivánka között.

A projekt része még két Szlovákián belüli magasfeszültségű vezeték megépítése, két szlovákiai és két magyar villamosenergia-alállomás (Győr és Sajóivánka) megerősítése is. Ugyancsak a magyar-szlovák elektromos összeköttetést erősíti egy külön projekt is, amely szerint 2019-2021 között az ország keleti felében egy harmadik összekötő-vezeték is épül.

2016-ra létrejöhet a kapcsolat a magyar és a horvát villamosenergia-hálózat között is – derül ki a dokumentumból. Öt éven belül ugyanis egy nagyfeszültségű vezetéket épít a két ország a határra.

A már miniszterelnöki szinten korábban is jóváhagyott magyar-szlovák gázhálózati összeköttetés 2015-re valósulhat meg, amikorra is megépülhet a vezeték a szlovákiai Velký Krtíš és Vecsés között.

A BruxInfo által látott dokumentum szerint az új összekötő évente 5 milliárd köbméter földgázt lesz képes szállítani, ezzel jelentősen csökkenthető a régió energiafüggősége, és nőhet az ellátás biztonsága, köszönhetően a jelenleginél több szállítási útvonalnak, és a régiós gázpiac nagyobb fokú integrációjának. A lengyel-szlovák hálózat összeköttetésével pedig megvalósulhat a valódi észak-déli folyosó – olvasható a megállapodásban.

A Magyarországot és Szlovéniát összekötő gázvezeték a tervek szerint a fő, regionális bekötőpontja lesz az adriai térségben épülő cseppfolyós földgázterminálból érkező gáznak, növelve ezzel a Magyarországra, és tovább a térségbe irányuló szállítási útvonalak számát.

Mindez maga után vonhatja a kapcsolat megteremtését a majdani Nabucco gázvezetékhez.

A gázhálózati kapcsolatok megteremtéséhez magyarországi belső fejlesztések is szükségesek: Százhalombatta és Városföld, valamint Vecsés és Pusztavacs között épülni fog egy 31, illetve 45 kilométer hosszú gázvezeték, ezen túl a pusztaedericsi és a zsanai gáztárolói kapacitások növelését is előrevetíti a szerda estére tervezett megállapodás.

A dokumentum szerint 2012-re megvalósulhat a Magyarországot és Romániát összekötő gázvezeték kétirányúsítása (jelenleg csak Magyarországról Romániába áramlik a gáz), valamint 2020-ra ugyanez Horvátországgal is.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek