Újabb elbocsátási hullám fenyeget Szlovákiában

A kedvezőtlen világpiaci helyzet lassan Szlovákia gazdaságára is kezdi rányomni a bélyegét. Az ország gazdasági növekedése a harmadik negyedévben már visszafogottabb volt, és a gazdasági elemzők az elkövetkező időszakra további lassulást jósolnak, ami újabb elbocsátásokkal járhat – írja a pozsonyi Új Szó.

Szlovákia gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévben 2,9%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami ugyan jobb az 1,4 százalékos eurózónás átlagnál, azonban lassulásnak számít az előző negyedéves 3,5%-os bővüléshez képest – derül ki a statisztikai hivatal tegnap közzétett gyorsjelentéséből. Csehország idevágó mutatója 1,5%, Magyarországé pedig 1,4% volt, azaz a szlovák ütem felét érték el. „A részletes jelentést a hivatal csak december 6-án teszi közzé, becslésünk szerint azonban az előző negyedéves növekedéshez is elsősorban a külföldi kereslet járult hozzá” – nyilatkozta Andrej Arady, az Általános Hitelbank elemzője.

Lassulhatnak a németek

A rózsásnak korántsem mondható gazdasági mutatók miatt a szlovákiai cégek a legrosszabbra is fel vannak készülve. Többségük a megrendelések további csökkenésére számít, ami újabb elbocsátásokkal járhat. „Tudatosítjuk, hogy a negatív világpiaci folyamatok jövőre erősen befolyásolják majd a gyártásunkat” – vallja Monika Slezáčková, a Delta Electronics képviselője. Hasonló módon gondolkodik azonban a cégek nagy része, amire meg is van minden okuk.

A szlovák ipar legfontosabb felvevőpiacának számító Németországban a tegnap közzétett adatok szerint a harmadik negyedévben ugyan még 2,5%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, ez azonban már lassulás a korábbi negyedév 3%-os növekedése után. Az elemzők szerint a német gazdaság aligha tudja tartani magát a következő hónapokban. Szakértők arra számítanak, hogy télen stagnálhat, de akár még vissza is eshet a teljesítménye. Vladimír Zlacký, az UniCredit Bank elemzője szerint a szlovák gazdaság az idei utolsó negyedévben így már csak 2 százalékkal nőhet az előző évhez képest.

Nem kell az elektronika

Szakértők szerint a legnagyobb gondokkal az elektronikai ágazat lesz kénytelen szembenézni, amely az autóipar után a szlovák gazdaság egyik húzóágazatának számít. „Az elektronikai cikkeket leginkább a lakosság vásárolja, a bizonytalan gazdasági helyzet miatt azonban a nagy többség épp ezen próbál meg takarékoskodni” – nyilatkozta Dávid Dereník, az UniCredit Bank elemzője. Szavait megerősítette az ágazat egyik vezető cége, a Samsung is, amely szintén számol az esetleges visszaeséssel. „Hasonló forgatókönyvekkel számolnunk kell, hiszen a bizonytalanság folyamatosan nő” – nyilatkozta Anton Ondrej, a Samsung személyzeti igazgatója, aki szerint azonban az elbocsátásokkal szemben a munkaidő rugalmasabb felhasználását lehetővé tevő jogszabályokat igyekeznek kihasználni.

A számítástechnikai szektor Szlovákiában eddig ugyan nem panaszkodhatott, a jövő azonban bizonytalan. Míg az elektronikát elsősorban a lakossági fogyasztás élteti, az IT-szektorban fontos szerepet játszanak a kormányzati megrendelések. „Az előrehozott választások miatt az elkövetkező időszakban az ágazat nem számíthat újabb megrendelésekre” – vallja Miroslav Krempaský, a Millennium 000 társaság igazgatója.

Az autóipari cégek közül a megrendelések csökkenése miatt a nagyszombati PSA Peugeot Citroen volt kénytelen leállítani nyolc napra a gyártását, az új alkalmazottak toborzását azonban nem állította le. „A cégek sokkal óvatosabbak, még ha egyelőre nagyobb elbocsátásokat nem is jelentettek be” – nyilatkozta Drahomíra Kutňanská, a Randstad személyzeti ügynökség menedzsere. A statisztikai hivatal szerint a harmadik negyedévben még 1,7%-kal nőtt a foglalkoztatottság az egy évvel korábbiakhoz képest. Kutňanská szerint manapság azonban már minden munkáltató meggondolja, hogy a jelenlegi helyzetben szüksége van-e újabb alkalmazottakra, hiszen senki sem tudja, mit hoz a jövő év.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek