Nagy bakot lőtt a hitelminősítő

Súlyos incidensnek nevezte az Európai Bizottság a Franciaország csütörtöki leminősítéséről szóló híreket. Michel Barnier szerint a hitelminősítő intézeteknek a jelenleginél felelősebb magatartást kell tanúsítaniuk, éppen ezt célozzák a jövő kedden bemutatandó jogszabályi javaslatok is a minősítő szervezetek európai működéséről.

Továbbrontotta az hitelminősítő intézetekkel szemben egyébként is rossz európai bizottsági hangulatot, hogy a Standard and Poor’s csütörtök délután bejelentette, az eurózóna adósságválságának kockázatai miatt egy fokozattal rontotta Franciaország adósbesorolását.

Két órával a közlemény után a szervezet újabb kommünikét adott ki, amelyben közölte, tévedés történt, a közlemény technikai hiba miatt „ment ki”, és „természetesen nem változtatunk Párizs AAA-s hitelbesorolásán, mitöbb az ezzel kapcsolatos kilátásokat sem látjuk negatívnak”.

A piacok ettől függetlenül egy időre beárazták a hírt a francia államkötvényekbe, amelyeket ettől függetlenül is csak relatíve magas hozamfelárral tud kibocsátani Párizs.

Az Európai Bizottság belső piaci ügyekért felelős tagja súlyos incidensnek nevezte a Standard and Poor’s tévedését, és anélkül, hogy a konkrét ügyet kommentálni akarta volna, megjegyezte, az európai pénzpiaci felügyelet (ESMA), valamint a francia szakhatóság (AMF) együtt fogja kivizsgálni az ügyet. Michel Barnier szerint a pénzpiacok szereplőinek fegyelmet kell tanúsítaniuk, és a jelenlegi helyzetben fel kell ismerniük az eddiginél is sokkal komolyabb felelősségüket.

Az ügytől függetlenül is az Európai Bizottság munkarendjéből kitűnik, a testület jövő kedden mutatja be az európai hitelminősítő intézetekkel kapcsolatos keretjogszabályról szóló közleményt. Bár Michel Barnier szóvivője nem kívánt részleteket elárulni a dokumentumról, de annyit elmondott, a szabályozás alapvető célja, hogy csökkentse a bizalmat a hitelminősítőkkel szemben.

Chantal Hughes magyarázata szerint szükséges megváltoztatni a gondolkodást abba az irányba, hogy ne egy-egy leminősítés, vagy felértékelés alapján hozzon meg valaki komoly befektetői döntéseket. „A csütörtöki példa is mutatja, hogy ez milyen fontos” – tette hozzá.

Chantal Hughes azt mondta, az európai keretjogszabály a terveik szerint növeli majd a versenyt is a hitelminősítő intézetek piacán (jelenleg 3 nagy szervezet működik); átláthatóbbá teszi a rendszert, valamint szigorúbbá teszi az adóssággal kapcsolatos leminősítési szabályokat; valamint jogi keretet teremt a komoly félrevezetések és a hanyagságok orvoslására.

A szóvivő megismételte a bizottsági elnök szavait, mely szerint az Európai Bizottság nem fog javaslatot tenni egy európai hitelminősítő intézet megalakítására (a Fitch Ratings és a Moody,s amerikai székhelyű, a Standard and Poor,s pedig félig amerikai, félig brit). Bár ennek szükségességét már többen felvetették, de Chantal Hughes azt mondta, „mi csak intézkedéseket javaslunk majd, hogy versenyképesebb legyen a piac”.

Figyelembe véve José Manuel Barroso korábbi nyilatkozatát, amely szerint egy hitelminősítő intézetet a magánszektornak kell létrehozni, úgy tűnik, a Bizottság csak jogszabályokkal akar megágyazni egy új szervezet létrehozásának.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek