Isten veled, Berlusconi?

A megtörtnek tűnő Berlusconi, Napolitanótól távozóban ennyit mondott: „Előrébb helyeztem az ország érdekeit a sajátoméinak. Megígértem a köztársasági elnöknek, hogy a stabilitási törvénycsomag módosítása után beadom a lemondásomat.” Az ellenzék szerint a szavazást a lehető leghamarabb meg kell tartani, ugyanis attól tartanak, hogy Berlusconi meg akarja hiúsítani a rendszerváltást. Egyre valószínűbb lehetőségnek látszik a szakértői kormányzás.

Berlusconi árulót kiáltott, miután nyolc képviselő hiányzott a kormányból, így válhatott a szavazás során a többségből kisebbség. A közigazgatási és fejlesztési miniszter, Renato Brunetta utána arra biztatta a kormányfőt, hogy ne adja fel, hiszen a kormányzáshoz nem kell abszolút többség, elég az egyszerű is. Legfőbb szövetségese Umberto Bossi még azt tanácsolta reggel a kormányfőnek, hogy adja át helyét Angelino Alfanónak, a kormánypárt első titkárának. A Napolitanóval való találkozás után, azonban a miniszterelnök már nem makcsokodott tovább, és beadta a várva-várt lemondását.

Az ellenzék vezére, Pier Luigi Bersani fordulópontnak nevezte az eseményt, és megígérte, hogy kiemelt figyelmet fognak szentelni a stabilitási csomag tartalmának, még akkor is, ha az ellenzék és az ország érdeke is a minél gyorsabb elfogadás lenne. A Demokrata Párt elővigyázatosan viszonyul a váratlan fordulathoz, biztosak benne, hogy a miniszterelnök igyekszik meghosszabbítani a szavazásig hátralevő időszakot és megakadályozni egy szakértői kormány létrejöttét. A törvénytervezet megszavazásához ugyanis megint csak többségre lesz szüksége Berlusconinak. A Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, Pier Ferdinando Casini szintén sürgette a szavazás kiírását, és egyértelműen nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy előrehozott választásokat kéne tartani, mivel az ország gazdasági helyzete nem bírna el egy hosszú választási kampányt. Antonio Di Pietro („Értékek Olaszországa” nevű párt) kifejezetten borúlátó ; szerinte Berlusconi így szinte felelősség nélkül nyomhatja át a radikális megszorításokat tartalmazó csomagot.

A tervezet elfogadásához végig kell járni  a törvényhozás szintjeit és ez időbe kerül. Konkrétan húsz napot emlegetnek, amire a két kamara elfogadhatja a javaslatot. Ez azt jelenti, hogy reálisan december első hetében viheti el felmondólevelét a köztársasági elnökhöz az olasz kormányfő. Az ellenzék fel akarná gyorsítani a folyamatot. Sok ellenzéki politikus feltette a kérdést: mi lenne, ha Berlusconi, a stabilitási törvény elfogadtatásától megerősödve újra akarná magát jelöltetni az ország élére?

Szerda délután váratlan esemény történt: Mario Montit élethossziglani szenátorrá nevezte ki Giorgio Napolitano a ’hazáért tett szolgálataiért, és a tudományos és szociális területen végzett munkájáért.’ Monti 1995 és 1999 között európai biztos volt a belső piac, pénzügyi szolgáltatások és a pénzügyi integráció területén.

Az ötlet valószínűleg Berlusconitól származik, de az Északi Liga támogatását nem élvezi a terv, ők ugyanis Alfanót szeretnék látni a kormányfői székben. A világszerte elismert gazdasági szakembert már hosszú ideje emlegetik egy esetleges szakértői kormány fejeként. A cím valószínűsíthetően előkészíti, hogy Montit Napolitano kinevezze egy új szakértői kormány fejének. Ez a megoldás Napolitano rábeszélőképességének tudható be, aki meggyőzte az olasz miniszterelnököt, hogy Montival konkrét javaslatok érkezhetnek a válságkezelésre. A Repubblica című napilap szerint a lehetséges kormányban számos jelenlegi prominens miniszter is helyet foglalhatna. 

Számos kérdés felmerül azzal kapcsolatban, hogy vajon miért halogatta mostanáig Berlusconi a döntést? Az ellenzéki olasz hírlap, az Espresso szerint így akarja megmutatni, hogy az ellenzék mennyire szervezetlen és alkalmatlan a gazdasági problémák kezelésére. Mindenestre a jövőre nézve több forgatókönyv jöhet szóba: de köztük a még mindig Berlusconi újraválasztása a legvalószínűtlenebb. Ennél reálisabbnak tűnik egy olyan személy kinevezése, akit Berlusconi és Bossi pártja egyaránt támogat. A harmadik változat, hogy a jelenlegi parlament nem tud megegyezni; ekkor Napolitano feloszlatja a két kamarát. Felmerült az a lehetőség is, hogy a balközép és Casini Centruma megkapja a szakértői kormány alapításához elegendő támogatottságot. Erre a megoldásra utalhat Monti kiemelése élethossziglani szenátorrá való kinevezése is.

Zákonyi Flóra

Friss hírek