Megmaradt Papandreou bársonyszéke

Szoros meccsen, de bizalmat kapott Papandreou görög miniszterelnök péntek éjszaka az athéni parlamentben. A következő napokban eldől, sikerül-e az ellenzékkel összefogva egy olyan átmeneti egységkormányt megalakítani, mely végre utat nyithat a nemzetközi pénzforrásnak, vagy elakad az EU-IMF hitel és decemberben kiürül az államkassza.

Papandreou görög miniszterelnök túlélte a péntek éjszakába nyúló bizalmi szavazást az athéni parlamentben, mely a vártnak megfelelően igen szoros volt, 153 igen 145 ellenében. A voks érzékenységét az is jelzi, hogy kezdetét az európai és amerikai piacok zárását követően időzítették. Bár a görög kormányfő bizalmat kapott az éjszakai szavazás során, a politikai helyzet korántsem stabilizálódott, ugyanis a fő ellenzéki Új Demokrácia Pártja elutasította a miniszterelnök nemzeti egységkormány megalakítására tett javaslatát és továbbra is azonnali választásokat követel.

Ez azonban katasztrofális következményekkel járna, jelentette ki Papandreou, aki miután kormánya megkapta a bizalmat a parlamenttől, önként lemondhat, utat nyitva egy átmeneti egységkormány megalakítása előtt, mely aláírná az EU-IMF csomagról szóló megállapodást és megkezdené egy jövő év eleji előrehozott választás előkészítését. A kérdés most az, hogy Papandreou egyszerűen időt vásárolt, hogy megpróbálja újraépíteni hitelességét egy szavazással, vagy a következő napokban megpuhítva az ellenzéket valóban széleskörű konszenzust kialakítva előkészíti a mentőcsomag és a megszorítások aláírását és átadja helyét utódának.

Angela Merkel német kancellár közben üdvözölte a bizalmi szavazás eredményét és a görög kormányfő javaslatát, miszerint a nemzeti egységkormány adná elkötelezettségét az EU-IMF támogatáshoz szükséges reformcsomag végrehajtásához, írja a BBC.

Papandreou korábban azzal verte ki a biztosítékot saját kormánya és az európai vezetők körében, hogy népszavazásra bocsátotta volna a görögök valutazóna tagságát. A referendum ötletét már a kezdetektől ellenezte számos Pasok-politikus (a kormányzó szocialista párt), többek között Venizelosz görög pénzügyminiszter, aki szerint Athén eurózóna-tagságát nem lehet kockára tenni.

Csütörtök délután a görög miniszterelnök közölte, hogy nincs szükség az ország euróövezeti tagságáról szóló népszavazás megtartására, mert az ellenzék vezére kész támogatni az újabb megszorító intézkedésekkel járó második pénzügyi mentőcsomagot. Papandreou viszakozásának azonban nem ez az egyetlen oka, ugyanis egyrészt az IMF és az EU világossá tette Athén számára, hogy addig jegelik a Görögországnak szánt mentőcsomag kifizetéseit, amíg az nem fogadja el az október 26-án elfogadott megállapodást, másrészt az eurózónából való kilépés a Lisszaboni Szerződés értelmében csak a 27 tagú közösség egyidejű elhagyásával képzelhető el.

A lehető legvadabb fordulatokat vevő politikai elképzeléseknek azonban rövidesen tisztázódnia kell, ugyanis egy új kabinet megalakítása esetében is csak napok maradnak a görög segélycsomag aláírására, enélkül ugyanis december közepéig kiürül az athéni államkassza.

Matus Dóra

Friss hírek