Szlovákia pótolja a hiányzó kétnyelvű helységnévtáblákat

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom – ha bízhatunk a szlovákiai közútkezelő vállalat ígéretében – sikerre vitte a hiányzó kétnyelvű táblák ügyét. Több hete folyik a civilek harca azért, hogy Szlovákiában bizonyos településeken a szlovák mellett magyar nyelven is ki legyenek írva a települések nevei, ám most úgy tűnik, az akció megérte a fáradságot. A közútkezelő vállalat pár napja kelt levelében ígéretet tett arra: pótolják a hiányosságokat.

A történet október 15-én kezdődött, amikor a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom aktivistái szlovák és magyar nyelvű útjelző táblát állítottak fel Dunaszerdahely mellett a 63-as úton. A táblán szerepelt Bős, Pozsony és Dunaszerdahely neve magyarul. Az aktivisták közleményében ez állt:

„Tettünk oka, hogy a 63-as úton naponta több ezer autó fordul meg és a forgalom 81%-át helyi járművek alkotják, az utazók legalább 65%-a pedig magyar nemzetiségű. Állításunk nem puszta feltételezés, önkénteseink a táblaállítást megelőzően napokat töltöttek el az elhaladó forgalom felmérésével és elemzésével. Hiába a magyar nemzetiségű sofőrök markáns jelenléte az utakon, a közútkezelő vállalat mindeddig nem volt hajlandó megtisztelni a helyi kisebbséget azzal, hogy anyanyelvükön is feltünteti a helyiségneveket, holott az több országban magától értetődő jelenségnek számít. Akciónkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kétnyelvűsítés a közutakon is nem a civilek, hanem az állam dolga lenne egy toleráns, európai társadalomban!”

Az akcióról videó is készült, ajánljuk figyelmükbe:

Ahogyan az várható volt, a táblát három napon belül eltávolította a dunaszerdahelyi útkarbantartó vállalat, hiszen a Mozgalom nem kért előzetesen engedélyt a tábla felállítására. A kétnyelvű tábla gyors eltávolítása azonban nem szegte kedvét a civil szervezetnek: levélben fordultak a közlekedésügyi államtitkárhoz, Érsek Árpádhoz, a közútkezelő vállalatnak pedig szintén levélben hívták fel a figyelmét azokra a településekre, ahol bár lennie kellene, még sincs két nyelven kiírva a helységnév (ezt listát képekkel illusztrálva a Facebookon bárki megtekintheti). Emellett pedig közzétettek egy videót, melyben a tábla gyors eltávolítását kommentálják – magyar nyelven, szlovák felirattal.

A figyelemfelkeltés eszközével már csak azért is érdemes volt élni, mert ennek hatására a kisebbségekért felelős kormányalelnök hivatala is érdeklődni kezdett az ügy után, és levélben fordult a közútkezelőhöz. November hetedikéig várnak választ az illetékesektől, a hiányosságok pótlására pedig márciusig kap haladékot a vállalat.

Érsek Árpád közlekedési államtitkár a Paraméter megkeresésére közölte, bízik abban, hogy az idevonatkozó törvénykezést a jövőben sikerül módosítani, ugyanis azt alátámasztja a tábla kihelyezése és eltávolítása által kiváltott érdeklődés, valamint az európai gyakorlat is. „Egyrészt a kisebbségi nyelvtörvény előrelépést jelent a kisebbségi nyelvhasználat területén, másrészt bizonyos tételeit nem sikerült keresztülvinni, köztük konkrétan az ehhez hasonló útjelző táblákat érintő rendelkezést sem. Tehát a jelenlegi törvény értelmében ez még nem lehetséges” – fogalmazott az államtitkár. „Szükség van egy tárgyalási folyamat elindítására, hogy bebizonyosodjon, hogy ilyen táblákat az ország bizonyos területein szükséges kihelyezni. Ausztriában, Magyarországon és több EU-tagországban ez bevett gyakorlat, nálunk a nyelvtörvény e tekintetben foghíjasnak mondható, nemcsak a magyar, de más nyelveket illetően is” – jelentette ki Érsek Árpád. Hozzátette, hogy mindent meg fognak tenni a jövőben ennek érdekében, bár a jelenlegi belpolitikai helyzet okán erre egyelőre nem lát sok esélyt – olvasható a Parameter oldalán.

Mindeközben a közútkezelő válasza is megérkezett a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalomhoz. A vállalat válaszlevelében azt ígéri, hogy a hiányosságokat megszüntetik. A közútkezelő értesítette helyi kirendeltségeit, amelyek „a lehető legrövidebb időn belül” pótolni fogják a hiányosságokat. A vállalat felhívta az aktivisták figyelmét arra, hogy több esetben nem nekik, hanem a megyéknek kell biztosítania a kétnyelvű táblák kihelyezését. „Köszönjük a hiányosságok feltérképezését, reméljük, hogy a jövőben is tájékoztatni fognak minket a hiányokról” – zárul a hivatalos válasz, melyet az MTI adott hírül.

Noha a kétnyelvű táblák még nem kerültek ki az utakra, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalomnak sikerült elérnie, hogy az üggyel egy kormányhivatal is elkezdett foglalkozni, s remélhetőleg a közútkezelő ígéretéhez hűen orvosolni fogja a problémát. A Mozgalom munkáját az Új szó szerint több mint tízezren követik a Facebookon, s remélhetőleg egyre többen csatlakoznak majd a civilekhez a nagyobb siker reményében.

Kadarka

Friss hírek