Rövidebb pórázra fognák az eurózóna tagjait

Nem élveznének korlátlan szabadságot többé a fontos fiskális és gazdasági reformok meghozatalában az euróövezet tagjai annak a javaslatnak az értelmében, amelyet a valutaövezeten belüli gazdaságpolitikai koordináció további megerősítéséről terjeszt vasárnap az eurócsúcs résztvevői elé Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Új napra virradhat a 17 tagú eurózóna, ha a tagországok vezetői vasárnap jóváhagyják azokat a javaslatokat, amelyeket Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke terjeszt elő a valutaövezeten belüli költségvetési fegyelem és gazdaságpolitikai koordináció fokozására.

Van Rompuy, aki a tervek szerint a jövőben évente rendszeresen (legalább kétszer) tartandó eurócsúcson is elnökölni fog, javaslataival a nemrég elfogadott és decemberben vagy januárban hatályba lépő hatos jogszabályi csomag szabályain is túlmenő intézkedésekkel szavatolná, hogy az egységes valutában osztozó államok ne térhessenek le a költségvetési fegyelem útjáról és felelőtlen költekezéssel ne sodorják veszélybe az euróövezet egészét.

A vasárnapi eurócsúcs záró közleményének BruxInfo birtokába került tervezete például arra kötelezné az eurózóna tagjait, hogy a jövőben bármilyen nagyobb lélegzetű fiskális vagy gazdasági reform elfogadása előtt konzultáljanak az Európai Bizottsággal és valutaövezeti partnereikkel, lehetővé téve a tervezett intézkedéseknek az egész eurózónára gyakorolt hatásának a felmérését. Van Rompuy javaslatának értelmében a tagállamoknak – lehetőség szerint alkotmánymódosítás révén – legkésőbb 2012 végéig törvénybe kellene foglalniuk a kiegyensúlyozott költségvetésre vonatkozó szabályt, a nemzeti jogszabályok részévé téve a stabilitási és növekedési paktum hiányra és adósságra vonatkozó rendelkezéseit. Ugyancsak a kormányok szabad mozgásterét szűkítené az a rendelkezés, miszerint a nemzeti költségvetéseknek a kormánytól független növekedési előrejelzésen kell alapulniuk, és „következetesen részrehajló”, az indokoltnál optimistább prognózis esetén a tagállamoknak a Bizottság előrejelzéseire kell majd támaszkodniuk”.

A terv szerint a programországokat és azon országokat is rövidebb pórázra fognák, amelyekkel szemben a túlzott mértékű deficit miatt indult eljárás. Az ő esetükben a Bizottság és a Tanács még azelőtt átnézhetné a nemzeti költségvetés tervezetét, mielőtt az a nemzeti parlament elé kerülne. Az Eurócsoport ajánlással fordulhatna egy eurózóna-taghoz abból a célból, hogy az vesse alá magát az EFSF vagy az ESM által támogatott kiigazítási programnak.

A szöveg adókérdésekben is intenzívebb koordinációt szorgalmaz az euróövezeten belül, „ami lényeges az euróövezeti gazdaságok egymás közötti nagyobb konvergenciájához és politikáik összehangolásához”. Ezzel kapcsolatban emlékeztet rá, hogy a valutaövezet valamennyi tagja kész konstruktív vitát folytatni a közös, konszolidált társasági adóalapról (CCTB), ami miatt Magyarország tavasszal kimaradt az euró plusz paktumból.

Van Rompuy tíz kezdeményezéssel is előrukkolt az euróövezeten belüli kormányzás javítása érdekében. Ennek megfelelően az eurózóna vezetői évente kétszer találkoznának, mindig az Európai Tanács ülése után, ahol a gazdaságpolitikák stratégiai irányait és a további konvergencia módját jelölnék ki. Az eurócsúcs elnökét az Európai Tanács elnökével egyszerre és ugyanolyan időtartamra neveznék ki, és az ő feladata lenne, hogy beavassa az euróövezeten kívüli országokat a döntések előkészítéséről és magukról a döntésekről. Az Eurócsoport szerepe nem változik, de arról, hogy főfoglalkozású elnököt válasszanak-e az élkére, vagy valakit az Eurócsoport tagjaiból, majd akkor döntik el, amikor júniusban lejár a jelenlegi elnök, a luxemburgi Jean-Claude Juncker mandátuma.

Az Eurogroup üléseit előkészítő munkacsoportnak főfoglalkozású elnöke lesz, aki lehetőség szerint a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság (EFC) is elnökölné. A tervezet egyértelmű szabályokat helyez kilátásba a kommunikáció javítására és a konzisztensebb üzenetek céljából, de ezek mibenlétét az eurócsúcs elnökének és az Eurócsoport elnökének kell majd kigondolnia.

A csúcson az Európai Tanács elnöke, az Európai Bizottság és az Eurócsoport elnöke felkérést kap arra, hogy beazonosítsa a szükséges további lépéseket a gazdasági unió megerősítésére, hogy az arányos legyen a monetáris unióval. Az első időközi jelentést idén decemberre kell majd letenni az asztalra, míg a végleges jelentésnek az intézkedéseket tartalmazó menetrenddel együtt jövő márciusra vagy júniusra kell elkészülnie.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek