„Ciános Béla” esete Tőkés „polgári engedetlenségével”

Botrány előzte meg Markó Béla volt RMDSZ-elnök kedd esti brüsszeli fellépését, amely ellen Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke több formában is kifejezte tiltakozását. A román kormány miniszterelnök-helyettesét a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetbe invitálta beszélgető estre Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő, és Markó a Nemzeti identitások az egyesült Európában címmel tart előadást.

A kolozsvári Krónika  információi szerint Tőkés a rendezvényt megelőzően levelet juttatott el az Európai Néppárt magyar delegációja tagjaihoz, amelyben többek között az RMDSZ-nek a verespataki bányaberuházással kapcsolatos álláspontja miatt visszásnak nevezi a szövetség éléről idén februárban visszavonult politikus szereplését és „valószínűsíthető fényezését”.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke felhívja a figyelmet, hogy miközben jelenleg egész Románia örül az EP Románia és Bulgária schengeni csatlakozását támogató nyilatkozatának, az európai törvényhozás ugyanilyen erősségű határozatát, amelyben a cianidos bányászat ellen foglalt állást, az RMDSZ és a bukaresti kormány semmibe veszi, ezáltal Tőkés szerint a magyar néppárti képviselők munkájának értelmét kérdőjelezi meg.

Tőkés közölte magyar képviselőtársaival: Markó brüsszeli meghívását, szereplését nem áll szándékában sem megakadályozni, sem pedig aktuálpolitikai okokból felhasználni, ám leszögezte, tiltakozni neki is jogában áll. Éppen ezért „polgári engedetlenségi” eszközhöz folyamodott, és a többek között Markó részvételével tartott beszélgető est plakátját „Mit keres az EP-ben ciános Béla???” felirattal ragasztotta le.

Az RMDSZ nevében Kelemen Hunor elnök válaszolt Tőkés akciójára és tájékoztató jellegű levelére, felháborodásának és megdöbbenésének adva hangot a történtek kapcsán.

„Markó Béla a Kárpát-medencei magyar politikai élet egyik kiemelkedő személyisége, aki tevékenységével megbecsülést, tiszteletet és elismerést vívott ki magának itthon és határainkon túl. (…) Az RMDSZ elnökeként úgy értékelem, hogy Tőkés László tette, és az Önökhöz eljuttatott levele túllép a jó ízlés, a politikai kultúra és a diplomácia határain. Aljas és méltatlan cselekedetnek tartom az ilyen jellegű megnyilvánulásokat bárhol is történjenek, különösképpen az Európai Parlamentben. Tőkés László képviselő urat más szándék nem vezérelhette, csupán személyes bosszúvágya, felgyűlt frusztrációi és cselekvési képtelensége” – szerepel Kelemennek a néppárti magyar képviselőkhöz eljuttatott üzenetében.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek