Kenya háborúja Szomáliában

Az elmúlt hétvégén kenyai csapatok hatoltak be Szomáliába azzal a céllal, hogy az iszlamista al-Shabaab terrorista csoportokat visszaszorítva egy nagyjából 100 kilométeres ütközőzónát létesítsenek a kenyai-szomáliai határon. A múlt héten a terroristák által elrabolt két, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetnek dolgozó spanyol nő esetével Kenya megelégelte a fokozódó veszélyt, és az ország és térsége biztonságának növelése érdekében hadat üzent a militánsoknak.

A kenyai alakulatok már napokkal a hivatalosan bejelentett offenzíva előtt átlépték a határt Liboi és Mandera településeknél, és fokozatosan haladnak előre a valójában „állam nélküli állam” Kenyával határos vidékén. Szomáliának ezen része az al-Shabaab militáns szervezetének felügyelete alatt áll, mellyel már hosszú évek óta harcban áll az ideiglenes szomáli kormány is. Az 1991 óta hatékony központi kormányzat nélküli országban, mely az amerikai Foreign Policy és a The Fund for Peace által évek óta közzétett bukott államok listáját stabilan „vezeti”, a Szövetségi Átmeneti Kormány (TFG) erőfeszítéseit ugandai és burundi harcoló egységek is segítik a véget nem érőnek látszó harcban, maguk mögött tudva többek között az Afrikai Unió politikai támogatását. Nyugati államok és a nemzetközi közösség is finanszírozza az átmeneti kormány csapatainak kiképzését és felszerelését, elsődlegesen kenyai és ugandai bázisokon.

A kenyai kormányzat az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikkére hivatkozva a Kenya ellen irányuló „fegyveres támadás esetében az egyéni vagy kollektív önvédelem természetes jogát” helyezi előtérbe a hadmozdulatok megindításának alátámasztásaként. A belbiztonsági miniszter, George Saitoti és a védelmi miniszter, Yusuf Haji ezzel együtt arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy támogassa Kenya erőfeszítéseit a térség fenntartható biztonsága érdekében. A műveletek egyik csúcspontja várhatóan a Mogadishutól 620 kilométerre délre található Afmadow városnál tervezett összecsapás lesz, melyre a következő napokban kerülhet sor. Az ideiglenes szomáli kormány csapatait a kenyaiak mellett mérsékelt iszlamisták is erősítik.

A kenyai hadsereg jelenleg az afrikai kontinens negyedik legerőteljesebben bővülő haderejét képviseli a Dél-afrikai Köztársaság, Angola és Szudán után. 2010-ben a kenyai kormány 27 milliárd kenyai schillinget, azaz 270 millió dollárt fordított harci repülőgépek, gránátvetők, nehézfegyverzetű helikopterek és további fegyverek vásárlására. Mindezeket tetézi, hogy nagyjából 20 millió kenyai lakost képes mozgósítani háború esetén – közülük 12 millió férfi és nő bármikor bevethető. Velük együtt harcolhatnak a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat őrei, akik komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a különféle banditák ellen folytatott harcban.

Az al-Kaidás kapcsolatokkal rendelkező al-Shabaab-ot a kenyai vezetés az állam egyik fő ellenségének kiáltotta ki, melyet a végsőkig üldöznie és likvidálnia kell, különösen, hogy szeptember közepe óta a terroristák külföldi személyek ellen követtek el különböző támadásokat: szeptember 11-én az észak-kenyai országrészben agyonlőttek egy brit turistát, feleségét pedig elrabolták, majd október 1-jén egy francia újságírónőt ugyancsak magukkal vittek. Végül október 13-án az említett két spanyol hölgyet, Montserrat Serrát és Blanca Thiebault-ot rabolták el a dadaabi menekülttábor környékéről.

A nyugalom mielőbbi visszaállítása e területeken Kenya elemi érdeke, hiszen nemzetbiztonsági megfontolások mellett éves bevételeinek majdnem kétharmadát a szolgáltatási szektor termeli meg, melyen belül a turizmus képviseli az egyik vezető ágazatot.

A mai napon az al-Shabaab szóvivője, Ali Mohamud Rage fenyegetően bejelentette, hogy amennyiben Kenya folytatja a hadműveleteket, a szervezet Nairobiban és más kenyai városokban robbantásokat fog végrehajtani. „Megvédjük magunkat. Kenya nem tudja, mi az a háború. Mi tudjuk. A magas épületek Nairobiban le lesznek rombolva. Harcoltunk már a kenyainál régebbi és erősebb kormányok ellen, és mindig legyőztük őket” – nyilatkozta Rage.

Valóban, az USA 1992-es, majd Etiópia 2006-os szomáliai beavatkozásai nem jártak a tervezett sikerrel a militáns szervezet ellen. A kilencvenes évek elején az ENSZ Biztonsági Tanácsának 794-es határozata felhatalmazta az USA-t, hogy olyan humanitárius akcióknak teremtsék meg a keretét, amelyek véget vetnek az akkori polgárháború és a szárazság kapcsán jelentkező éhezésnek. Az intervenció megbukott, az amerikai csapatokat 1994-ben kivonták a térségből. A 2006 júliusában a terrorizmus felszámolása ellen megindított etiópiai hadművelet sem hozta a várt sikert, 2009-ben még mindig a kiújuló konfliktus tartotta rettegésben a lakosságot.

A kenyai kormány eltökélt, hogy addig folytatja a harcot, ameddig fel nem számolja az al-Shabaab terrorista akcióit, és persze magát a szervezetet – ez utóbbi azonban több kihívást rejt magában, mint azt ma bármelyik vezető pontosan tudná. A sikeres fellépéshez érezhetően szükség lesz mind az Afrikai Unió, mind az ENSZ és a nemzetközi közösség hathatós támogatására.

A cikk szerzője politológus, PhD, Afrika-kutató, a PTE oktatója. A cikk írása idején terepkutatást folytat Tanzániában és Kenyában.

Tarrósy István / Afrika Tanulmányok

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »