November elején utalhatnak Görögországnak

A nemzetközi trojka részéről nincs akadálya annak, hogy Görögország november elején hozzájusson a következő, 8 milliárd eurós hitelrészlethez. A trojka keddi közleménye hosszú hetek óta tartó bizonytalanságnak vet véget.

Úgy tűnik, hogy elhárult az akadály az elől, hogy Görögország várhatóan november elején lehívhassa az EU-tól és az IMF-től az összesen 110 milliárd eurós első mentőcsomagból esedékes 8 milliárd euró hitelrészletet, biztosítva ezzel az ország finanszírozását. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alkotta nemzetközi trojka kedden zárta le az első görög hitelprogram ötödik felülvizsgálatát, véget vetve ezzel a több héten át tartó bizonytalanságnak, amelynek során az eredetileg kitűzött céloktól való elmaradás miatt újabb kiigazító intézkedésekre szorították rá az athéni kormányt.

A misszió szakértői szinten állapodott meg a görög hatóságokkal a szükséges gazdasági és pénzügyi politikákról, amelyeket elengedhetetlennek tart ahhoz, hogy a nemzetközi közösség továbbra is finanszírozza a piacoktól elzárt görögöket. A technikai megállapodást még a tagállamok pénzügyminisztereinek is jóvá kell hagyniuk, mielőtt – a misszió szerint előreláthatóan november elején – az EU átutalhatja a 8 milliárd eurós hitel ráeső, 5,8 milliárdos részét, illetve az IMF a 2,2 milliárd eurót.

A trojka közleménye megállapítja, hogy a júniusban vártnál mélyebb recesszió miatt a görög gazdaság kilábalására csak 2013-tól van remény. A szakértők úgy vélik, hogy nincs konkrét jele a befektetői bizalom visszatérésének, részben azért, mert a reformfolyamat nem érte még el azt a kritikus tömeget, aminek hatására kezdetét veszi a befektetői légkör javulása. Az export növekedése ugyanakkor már megkezdődött, még ha nagyon alacsony is volt a kiindulási szint. Tavaly csökkent az infláció és a vizsgált időszakban az eurózóna átlaga alatt marad.

Ami a fiskális kiigazítást illeti, a trojka szerint a kormány a mély recesszió ellenére jelentős mértékben csökkentette a hiányt a program kezdete óta. A 2011-es költségvetési hiánycélról mégis lemaradt Athén, részben a GDP további csökkenése, részben pedig bizonyos egyeztetett intézkedések végrehajtásának elégtelensége miatt – húzza alá a közlemény.

Ami 2012-őt illeti, a misszió meggyőződése, hogy a kormány által bejelentett pótlólagos intézkedések a módosított középtávú fiskális stratégia precíz végrehajtásával párosulva elegendők kell, hogy legyenek ahhoz, hogy a fiskális program visszatérjen az eredeti mederbe és a jövő évi 14,9 milliárd eurós deficitcél teljesüljön.

2013-ban és 2014-ben ugyanakkor további intézkedésekre lesz valószínűleg szükség a program céljainak eléréséhez. Ezeket az intézkedéseket 2012 közepéig kell majd elfogadni és a trojka szerint fontos, hogy a kiadási oldalra összpontosítsanak.

A nemzetközi szakértők szóvá teszik, hogy a 2011-re várt privatizációs bevételek a vagyontárgyak privatizációra való előkészítésében bekövetkezett késés és a rosszabb piaci feltételek miatt messze elmaradnak az előrejelzettől. A kormány ennek ellenére továbbra is elkötelezett amellett, hogy 2014 végéig 35 milliárd euró bevétel származzon a privatizációból.

A bankok a trojka meglátása szerint a piacokon keresztül növelték alaptőkéjüket. A strukturális reformok terén is előrelépés történt, főleg a közlekedési szektorban, az engedélyek kiadásában és az úgynevezett szabályozott szakmáknál. A fejlődés ugyanakkor kiegyensúlyozatlan, és a reformok beindítása továbbra is a hatóságok előtt álló legnagyobb kihívás – mutatnak rá a nemzetközi szakértők. A trojka lényegesnek nevezi, hogy a hiány társadalmilag elfogadható csökkentése és a fellendülés biztosítása érdekében a hatóságok nagyobb hangsúlyt helyezzenek az állami szektort és a szélesebb gazdaságot érintő szerkezeti reformokra.

Azt is hozzáteszik ugyanakkor, hogy a program sikere továbbra is attól függ elsősorban, hogy elegendő finanszírozást tudnak-e biztosítani Görögország számára a magánszektor és az állami hitelezők bevonásával.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek