Átfogó gazdasági csomagot készít Van Rompuy

A Görögországgal kapcsolatos teendőket, az eurózóna reformját, az Európai Pénzügyi Stabilizációs Eszköz átalakításának, és a bankok feltőkésítésének szabályait is tartalmazni fogja az az átfogó gazdasági csomag, amelyet az október 23-ra halasztott állam- és kormányfői csúcstalálkozón mutat be az Európai Tanács elnöke.

Miniszteri tanácsülések egész sora övezi majd az október 23-ra halasztott állam- és kormányfői csúcstalálkozót – derült ki az Általános Ügyek Tanácsának luxembourgi ülése után. A Tanács elnökeként az EU-ügyekért felelős lengyel államtitkár bejelentette, hogy október 21-én pénteken az uniós pénzügyminiszterek ülnek össze, 22-én szombaton pedig az Általános Ügyek Tanácsa, amely rendszerint az Európai Tanács ülését hivatott előkészíteni.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke hétfőn közölte, hogy október 17-18. helyett október 23-ra halasztja az uniós és eurózóna-tagországok brüsszeli csúcstalálkozóját. Van Rompuy azt követően döntött a halasztás mellett, hogy a hétvégén konzultációkat folytatott más európai vezetőkkel.

Az EiT elnöke szerint „ez az időzítés lehetőséget teremt az euróövezetet sújtó államadósság-válságnak szentelt átfogó stratégia véglegesítésére, ami egy sor egymással összefüggő kérdést érint majd”. Megfigyelők szerint a halasztáshoz köze van Angela Merkel és Nicolas Sarkozy vasárnapi berlini bejelentésének, miszerint a két ország október végéig egy új átfogó válságkezelő csomagot tesz majd le az asztalra. A két főváros között ugyanakkor nincs teljes nézetazonosság az európai bankok újratőkésítésének módját illetően.

Van Rompuy hétfői közleményében rámutat, hogy jelentős előrehaladás történt a júliusi válságkezelő csomag végrehajtása terén. Az úgynevezett hatos csomagot jóváhagyták, az európai pénzügyi stabilitási alap (EFSF) hatáskörének kiterjesztéséről hozott döntés ratifikációja hamarosan befejeződik.

Herman Van Rompuy kedd reggel az Általános Ügyek Tanácsát is tájékoztatta a döntéséről. Az Európai Tanács elnöke videokonferencián kapcsolódott be a miniszterek luxembourgi ülésébe. Ezt követően Martonyi János külügyminiszter elmondta, Herman Van Rompuy arról tájékoztatta a minisztereket, hogy a csúcstalálkozón általa bemutatandó átfogó csomag tartalmazni fogja a Görögországgal kapcsolatos legújabb javaslatokat, az Európai Stabilizációs Mechanizmust (ESM) és az Európai Pénzügyi Stabilizációs Eszközt (EFSF) érintő reformokat, az eurózóna működésének átalakítását célzó javaslatokat, és az európai bankok feltőkésítésének szabályait, amelynek véglegesítése során az Európai Bankhatóság (EBA) munkáját is figyelembe kívánják venni.

Ezek az elemek szorosan összefüggnek a nemzetközi trojka görögországi helyszíni missziójával, ami a program végrehajtását ellenőrzi. (Erről lásd külön cikkünket!)

Martonyi János a tanácsülés után megismételte az eurózóna irányításának átalakításával kapcsolatos magyar álláspontot, amely szerint meg kell akadályozni, hogy teljes mértékben kihagyják a még nem euróval fizető országokat a döntéshozatalból. „Az eurózónán kívüli országok egy része előbb-utóbb zónatag lesz, ez szerződésbeli kötelezettségük is” – emlékeztetett a külügyminiszter, hozzátéve, hogy „nélkülünk semmit sem lehet eldönteni. Ez nem azt jelenti, hogy mi is mindenáron dönteni akarunk, de ezek a döntések később ránk is érvényesek lesznek” – mondta Martonyi János.

Magyarország első körben olyan megoldásokat támogat, amelyeket a jelenlegi alapszerződés keretein belül véghez lehet vinni. „Ez lehet például az évente kétszer megrendezendő eurózóna-csúcstalálkozó, Herman Van Rompuy vezetésével” – példázta a külügyi tárca vezetője. Hollandia állítólag felvetette, hogy egy külön biztosnak joga lehetne arra, hogy kötelezze a tagállamokat a költségvetések módosítására. „Ez szerződésmódosítást igényelne” – mondta Martonyi János, az alapszerződések esetleges újbóli megváltoztatása pedig a második legjobb megoldás lenne Magyarország számára – tette hozzá.

Amit viszont mindenképpen elkerülne a külügyminiszter, hogy „egy újabb szerződés jöjjön létre a 17 eurózóna tagország számára”.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek