Mi lesz a kórházzal? Az orvosok fele már felmondott

A lévai kórház orvosainak több mint a fele benyújtotta a felmondását, így csatlakozva az országos tiltakozó akcióhoz.

Bár az intézmény nem a szaktárca fennhatósága alá tartozik, de megyei alapítású non profit szervezetként működik. Hetvenhét orvosból negyvenen készek két hónap múlva távozni, ha nem teljesülnek a szakszervezet követelései.


A lévai felmondások aránya jelentősen meghaladja az országos mutatókat, hiszen átlagosan az orvosok egyharmada távozna. Ha valóban sor kerülne ilyen tömeges kilépésre, a lévai kórház decembertől nehéz helyzetbe kerülne. Az intézmény vonzáskörzetébe több mint százezer ember tartozik. Rudolf Hlavács igazgató elmondta, a gyermekosztály és az újszülöttosztály kivételével minden részleget érintenek a felmondások. Jelenleg tizenegy osztály működik a kórházban. A kilépésüket jelzett orvosok között vannak a részmunkaidősök is. Az igazgató hangsúlyozta, minden egyes távozó orvos hiányozni fog, hiszen a törvények előírta kvótákat a jelenlegi helyzetben sem könnyű biztosítani. Elmondta, reméli, sikerült megegyezniük a feleknek, hiszen a beteg nem válhat ennek a harcnak az áldozatává.

Ha az orvosok mégsem vonnák vissza a felmondásukat, december elsejétől a kórház képtelen lenne a törvény előírta teljes egészségügyi ellátást biztosítani. Operatívan kellene megoldani a problémákat, lehetséges, hogy rövidített munkaidőben folyna a gyógyítás. Számtalan intézkedésre lenne szükség, hogy a páciens érdekeit védjék.

A legsúlyosabb helyzet a szülészeti és nőgyógyászati osztályon alakulhat ki, hiszen innen tulajdonképpen mindenki, összesen kilenc orvos készül elmenni, a főorvost is beleértve. Egyetlen, mindössze tízszázalékos részmunkaidőben dolgozó orvosnő maradna. A belgyógyászaton hatan, a sebészeten öten, a baleseti sebészeten, a szemészeten, a radiológiai osztályon, az aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályon hárman-hárman, a neurológiai osztályon és a fül-orr-gégészeten ketten-ketten, a krónikus betegeket ellátó osztályon pedig egy orvos döntött úgy, hogy a felmondásával szolidaritást vállal kollégáival. Más részlegekről is csatlakozott egy-egy orvos.

Peter Puškár helyi szakszervezeti vezető elmondta, az orvosok többsége egyetért a kezdeményezéssel, de számtalan olyan személy van, aki nem folyamodhatott a tiltakozásnak ehhez a módjához, például a szülési szabadságon lévő orvosnők, a szlovák állampolgársággal nem rendelkező orvosok, valamint azok, akiknek éppen a felmondási időre esik a szakvizsgájuk, és sokan vannak a fiatal, végzős medikusok is. Ezeknek az orvosoknak a száma körülbelül azonos azoknak a számával, akik nem adták be a felmondásukat, vagyis a maradó 37 személy hozzávetőleg fele szintén csatlakozott volna.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek