Iraki babonák: óvatosan a kékszeműekkel!

Mint minden ország, Irak is komoly népi hagyománnyal rendelkezik, amelynek kulcsfontosságú eleme a babona. A hitek, illetve tévhitek, amelyek egy jó része vallási eredetű, a közel-keleti ország lakossága számára is ugyanolyan fontossággal bírnak, mint nekünk, magyaroknak, sőt vannak közös elemek is; például a só kiborítása ugyanúgy veszekedést generál Bagdadban, mint Budapesten.

Több cikk is született a nemzetközi médiában az iraki babonákról, többségük a szerencshozó madárral kezdi a felsorolást, ugyanis Irakban kiemelt figyelemmel követik azokat a gólyákat, amelyek egy-egy ház tetejére fészkelnek, ezzel szerencsét hoznak az ott lakókra. Bár a babonákat értelemszerűen nehéz megmagyarázni, kifejezetten furcsa lehet az a szokás, hogy ajándék átadása esetében, amennyiben férfi adja azt nőnek, jelezni kell, hogy az valamelyik női rokonától (édesanyjától, nővérétől) származik, máskülönben könnyen szerencsétlenség érheti a feleket.

Szintén viszonylag távol áll a magyar gondolkodástól, de Irakban oda kell rá figyelni; kékszeműeket, illetve még gyermektelen nőket ne hívjunk meg gyermekünk születésnapi partijára, ugyanis az utódra egész életében szerencsétlenséget hozhatunk azzal, ha valamelyik vendégünk, akire ráillik a fenti leírás, egy pillantást vet rá.

A babonák egy része még jócskán az iszlám megjelenése előttről származik, sokukat a mezopotámiai városállamokhoz kötnek, így megfontolandó, hogy a mai napig meglévő hiedelmek milyen valóságalappal bírnak

Jeszenszky Nóra

Friss hírek