Tízezrek tüntettek a pénzügyminiszterek találkozója alatt

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei informális találkozót tartottak a lengyelországi Wrocławban, melynek fő témája a válság hosszú távú megoldása volt. Mindeközben az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szervezésében közel ötvenezer munkavállaló vonult az utcára több szolidaritást és kevesebb megszorítást követelve.

Az informális ECOFIN-ülés végre megegyezett az úgynevezett hatos csomag, vagyis a gazdasági kormányzás javításáról szóló paktum utolsó vitás pontjairól, így minden akadály elhárult a jórészt a magyar elnökség alatt keresztülvitt törvénycsomag európai parlamenti elfogadása elől. Erre várhatóan még a szeptemberi ülésszak folyam sor is kerül, mely után az októberi ECOFIN Tanács formálisan is megszavazza azt. Ugyanakkor a résztvevők a kötelező kincstári optimizmus mellett hangot adtak annak az általános véleménynek is, mely szerint az örvendetes előrelépés csak első lépésként értelmezhető, korántsem elégséges viszont az eurózóna jelenlegi válságának megoldásához. A Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter és Marek Belka, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke által vezetett találkozón Görögország természetesen ismét biztosította a jelenlévőket arról, hogy a kitűzött hiánycélokat és a szabott feltételeket teljesíteni fogja.

Nem sikerült viszont egyezségre jutni a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adók kérdésében. Németország és Franciaország sürgeti a pénzügyi stabilitást garantáló és a spekulációt visszaszorító intézkedést, ám Nagy-Britannia makacsul ellenzi azt. A meghívottként szintén jelenlévő Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter jelezte, az Egyesült Államok semmiképpen nem fog ilyen jellegű intézkedést bevezetni, valamint a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az európai helyzet károsan hat az amerikai gazdaság teljesítményére is.

Márpedig a város főterén zajló demonstráció egyik fő követelése éppen ennek az ilyen tranzakciók megadóztatása volt, a „pénzügyi körök irányításának” visszaszorítása érdekében. A tüntetők hosszú távú megoldásokat követeltek, mert szerintünk a nagy adóssággal küzdő országokra kényszerített megszorítások csak a gazdaság zsugorodásához, ezáltal pedig elbocsátásokhoz, a munkavállalók jogainak csorbításához és az európai szociális modell lebontásához vezetnek. Bernadette Ségol, a szakszervezeti szövetség főtitkára a sajtótájékoztató során éppen a Magyarországon folytatott törvénykezést, a Munka Törvénykönyvének módosítását és a tervezett szakszervezeti demonstrációk betiltását hozta fel veszélyes és intő példa gyanánt. A német, belga, cseh, magyar, szlovák, román, portugál, bolgár, valamint lengyel aktivisták külön kiemelték a fiatal munkakeresők különösen rossz helyzetét és a szociális párbeszéd semmibe vételét. A szakszervezetek az eurókötvények bevezetését és ezáltal a válság szolidáris megoldását tartják az egyetlen járható útnak. A megmozduláson felszólalt a város polgármestere, Rafał Dutkiewicz is, aki a ’80-as években maga is a Szolidaritás szakszervezet helyi vezetőjeként tett szert nagy népszerűségre és ismertségre. Az ETUC vezetése által összeállított javaslat-csomagot az ECOFIN résztvevői végül nem vették át.

Csicsai Máté

Friss hírek