Kidobták a pártjából az orosz milliárdost

Tavasszal a Kitekintő hasábjain sokat foglalkoztunk Mihail Prohorov orosz milliárdos hirtelen berobbanásával az orosz politikába. Oroszország harmadik leggazdagabb embere az eddigi pályája során mindannyiszor kerülte a politikát, ám 2011 májusában hirtelen megváltoztatta az addigi döntéseit, és a Pravoje Gyelo orosz párt élére állt. Több hónapig Prohorovval voltak tele az orosz lapok, ám hódító politikai útja nem tartott sokáig: öt hónappal később – és három hónappal a hivatalos megválasztása után – 2011 szeptember 15-én egy belső puccsal Prohorovot kirakták a pártból.

A hét elején még semmi nem vetítette előre az események ilyen hirtelen és meredek fordulatát. Az orosz milliárdos, a Pravoje Gyelo párt újdonsült vezetője járta Oroszország régióit, hogy támogatókat toborozzon. Prohorovnak nagy tervei voltak a jövőre nézve: a decemberi választásokon a második helyre szeretette volna bejuttatni a pártját a Dumába, a jelenleg kormányzó Egységes Oroszország után, amire a Zsirinovszkij vezette liberális-demokraták és a Zjuganov vezette kommunisták csak fogcsikorgatva legyintettek.

Valójában a vállalkozás nem volt lehetetlen, hiszen Mihail Prohorovnak megvolt a szükséges pénze és a kapcsolatai, ráadásul látszólag jóban volt Putyinnal és Medvegyevvel is. Egy ügyesen felépített – és országszerte terjesztett kampánnyal jók voltak az esélyei, ezen kívül pedig a az orosz politikában csalódott lakosság szimpátiáját is elnyerhette volna. Az utóbbi hónapokban az oroz sajtóban megjelent számos interjújából néhol már a további politikai ambícióit is ki lehetett olvasni, és sokan találgatni kezdték, hogy vajon Prohorov nem a miniszterelnöki székbe pályázik-e, vagy netán egyenesen az elnökibe?

Nem tudni, hogy hol történt a hiba (lehet éppen ez utóbbiban), mindenesetre a Pravoje Gyelo szeptember 14-15-én összeülő kongresszusán Prohorovot csúnyán kijátszották. A kongresszus az orosz Tudományos Akadémiában ült össze, és eredetileg egyes szervezési kérdéseket és a párt programját beszélték volna meg. Hirtelen azonban minden egy másik forgatókönyv szerint játszódott le.

A képlet igen figyelemreméltó: az elmúlt hónapok során számos olyan tag regisztrált a Pravoje Gyelo pártba, akik valójában nem voltak lojálisak annak új vezetőjéhez, hanem egészen más célokkal jöttek. Ezek az emberek jelentek meg váratlanul a kongresszon szerdán és gyakorlatilag átruházták magukra a Prohorov vezette pártot: szeptember 14-én a Tudományos Akadémián – ahol maga Prohorov nem volt jelen – a párt tagjai egy végrehajtó bizottságot hoztak létre, amelybe a korábbi pártelnök ellenfelei kerültek be, és Prohorov leváltását tűzték ki a kongresszus fő napirendi pontjának. Prohorov azonnal reagált egy sajtóközleményben, amelyben nevetségesnek nevezte a történteket, a végrehajtó tanácsot pedig illegitimnek nyilvánította.

A csatározások folytatása másnapra, szeptember 15-ére maradt. A máskor fiatalos éa mosolygós Prohorov 24 óra alatt sokat öregedett. Csütörtökön a társaival meg is jelentek a Pravoje Gyelo kongresszusának a helyszínén, azonban az illegitimnek kikiáltott végrehajtó tanács egy másik helyszínre, a moszkvai Nemzetközi Kereskedelem Központjába vitte át a tanácskozást, így csütörtökre a Pravoje Gyelo gyakorlatilag két részre szakadt: Prohorov ellenfeleire és támogatóira. Az üzenet a párt weboldalán terjedt, amelyről szerdán eltűnt a teljes tartalom, és csak egy rövid üzenet állt, amelyben a helyszínváltozásáról értesítették a tagokat.

Az ügy végére a pontot az orosz állami Központi Választási Bizottság egyik tagja tette ki, amikor az orosz milliárdos ellenfelei megszavazták annak menesztését a párt éléről, a Bizottság pedig azonnal törvényesnek minősítette a szavazást – mondván, hogy a párt többsége demokratikusan kifejezte az akaratát.

Prohorov helyére azonnal meg is választották az ideiglenes utódot Andrej Dunajev személyében. Prohorovnak ekkor már nem volt mit tennie, és egy csütörtökön összehívott sajtótájékoztatón csak azt jelentette be, hogy esze ágában sincs kivonulni a politikából, és egy új politikai formációt fog létrehozni.

„Hogy milyen lesz ez az új politikai alakulat, arról úgy hét-tíz nap múlva mindenképpen beszámolok majd” – mondta Prohorov.

A politikus azonnal ki is lépett a Pravoje Gyelóból, és erre buzdította a támogatóit is. Mindezt azonban jelentősen bonyolítja az, hogy Oroszország egyik leggazdagabb embere 800 millió orosz rubelt (közel 5,5 milliárd forintot) pumpált a pártjába – részben saját, részben pedig a kapcsolatai révén – bármiféle írásos megállapodás nélkül, így jogilag ezt a pénzt nem kérheti már vissza.

Az ügy igen érdekes kérdéseket vet fel, és rossz árnyékot vet a szerdán szintén a 46. születésnapját ünnepelt Dmitrij Medvegyevre: Prohorov szerint ugyanis a konfliktus éppen az elnök felől indult. Formálisan a párton belüli viták azért törtek ki, mert Prohorov határozottan kiállt Jevgenyij Rojzman felvétele mellett a párt listájára. Rojzman a „Kábítószer nélküli város” alapítványt vezeti, és az elmúlt években több politikai platformon is a kormányzó Egységes Oroszország párt ellen indult, ezért az elnöki adminisztráció azt „javasolta” Prohorovnak, hogy álljon el a politikus jelölésétől.

Prohorov szerint azonban Rojzman ügye csak indok volt, és az orosz államfő és adminisztrációja valójában elégedetlen volt azzal, hogy Prohorov alatt a párt nem játszott marionett szerepet, és önálló politizálásba kezdett. Prohorov azt tervezi, hogy a napokban találkozni fog Putyinnal és Medvegyevvel is, bár kérdés, hogy vajon mit vár a milliárdos ezektől a beszélgetésektől.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek