Magyar Ház avatása Szepsiben

Szlovákia – Szeptember 10-én ünnepélyes keretek között Szepsiben átadták a Magyar Házat. A Csemadok Szepsi Alapszervezetének tulajdonában lévő ház hivatalos átadása és megáldása után bekerülhet a köztudatba mindenki számára hivatalosan is az a tény, hogy Szepsi város, a Bódva völgye és a felvidéki magyarság egy újabb Magyar Házzal rendelkezik.

Fontos előrelépés ez nem csak a Szepsi Csemadok Alapszervezete, hanem az egész város számára is, hiszen mostantól egy helyen székelhetnek a város és a járás magyar szervezetei. Szellemi mérföldkőnek számít, hogy a nem éppen kedvező körülmények ellenére is a Csemadok Alapszervezete ismét felvállalta ezt a kihívást és ismét otthont akart teremteni a szülőföldjén élő magyarságnak. Igaz, más szerencsésebb csillagzat alatt működő szervezetekkel ellentétben saját forrásaiból igyekezett és igyekszik ezt megoldani – írja a Felvidék Ma hírportál.

Tavaly született a döntés az 1888-ban épült, valamikori szolgabírói épület megvásárlásáról a várostól. A vételár több mint harmadát, 55.000 €-t már sikerült saját forrásokból törleszteni, elsősorban annak köszönhetően, hogy a város a vételárba beszámította a Csemadok korábbi épületének értékét, amelyet más célokra használ ezután. Ennek ellenére a vezetőségnek valószínűleg további komoly fejfájást fog okozni a még 10 évre terjedő, további közel 85.000 € tartozás. Az elhanyagolt és életveszélyes állapotban lévő ház legsürgősebb, elkerülhetetlen javításait magánkölcsönből megoldották, ezzel azonban további 15.000 €-val bővítették az addig is tetemes adóság állományt. Nehéz így megjósolni a Magyar Ház jövőjét, s az adóság teljes kifizetésének lehetőségét.

A Csemadok Alapszervezete, a nem éppen anyagiakban bővelkedő magyar szervezetektől hozzájárulásként viszont csak a fenntartási költségeket kérheti. A házra több szlovákiai és magyarországi pályázat ellenére sem kaptak eddig semmilyen anyagi jellegű támogatást. Mindezek mellett mégis bizakodó példának az épület rendbetételét és ideiglenes felújítását hozza fel, amelyek a mesteremberek munkáját leszámítva bizony mind önkéntes munkákból lettek megszervezve. Ilyen kisegítő munkálatokat végeztek itt például a 12. számú Bercsényi Cserkészcsapat tagjai, valamint az önkéntes Csemadok tagok is.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek