Szocialista elnöke lehet a parlamentnek

Martin Schulz szocialista frakcióvezetőt jelöli az általa vezetett képviselőcsoport az Európai Parlament következő elnökének –értesült a BruxInfo. Úgy tudjuk, az EP január 17-én választhatja meg a német politikust a ciklusból hátralévő két és fél esztendőre.

A BruxInfo értesülései szerint a szocialisták európai parlamenti képviselőcsoportja a frakció vezetőjét választotta meg EP-elnökjelöltnek. A frakció a kedd esti, strasbourgi ülésén egyhangúlag voksolt Martin Schulz jelölésére.

Bár Jerzy Buzek jelenlegi EP-elnök mandátuma hivatalosan a parlamenti ciklus végéig, 2014 nyaráig tartana, januárban viszont vélhetőleg átadja székét a szocialista jelöltnek. Mindennek az alapja az a hallgatólagos megállapodás, amely szinte nyílt titok uniós körökben. Eszerint a két nagy frakció (a Néppárt és a szocialisták) az ötéves parlamenti ciklus felénél átadja a másiknak az EP-elnöki tisztséget.

A 2009-es EP-választáson legtöbb mandátumot nyert Néppárt Jerzy Buzek egykori lengyel kormányfőt jelölte a posztra, állítólag azzal, hogy 2012 januárjában lemond a szocialista frakcióvezető, Martin Schulz javára. Szocialista forrásaink szerint erre azért volt szükség, mert 2009-ben az EP mellett az Európai Bizottság elnöke is a Néppárt soraiból került ki, és így akarták „ellensúlyozni a túlzott jobboldali befolyást“.

Az érvelésnek viszont ellent mondhat, hogy 2004 és 2009 között is elnökváltás volt félidőben. A ciklus első felében a spanyol szocialista Josep Borrell, utána pedig két és fél évig a német néppárti Hans-Gert Pöttering volt az Európai Parlament elnöke.

A január 17-re tervezett szavazásra tehát semmi nem kötelezi a feleket, a BruxInfónak nyilatkozó szocialista forrás ugyanakkor veszélyesnek tartaná, ha a Néppárt nem tartaná be a hallgatólagos megállapodásban foglaltakat. „Ettől nem is tart a frakció“ – tette hozzá.

Martin Schulz esetleges elnökké válásával megüresedik a frakcióvezetői poszt is a szocialistáknál. Úgy tudjuk, a német politikus a jelenlegi osztrák helyettesét, Hannes Swobodát látná szívesen utódjaként, de információink szerint versenyben van a pozícióért a francia Catherine Trautmann és a brit Stephen Hughes is.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek