Csökkenhet az uniós forrásokhoz szükséges önrész

A közösségi támogatások lehívásához szükséges önerő hiányában, Görögország és Románia a 2013-ig rendelkezésre álló uniós források egyharmadát sem tudta igénybe venni. A zsugorodó gazdaságok megmentésére az Európai Unió új javaslattal állt elő, az akcióterv kedvezményezettjei között szerepel Magyarország is.

Enyhíti az EU-s források felhasználásának társfinanszírozási kritériumait a gyengébb helyzetűnek ítélt tagállamok számára az Európai Bizottság, így ezeknek az országoknak kevesebb önrésszel kell majd kiegészíteniük az uniós finanszírozásokat – írta brüsszeli értesüléseire hivatkozva a Financial Times. A jelenlegi szabályozás a tagállamok számára 15 százalékos hozzájárulást ír elő a programok költségeiből, ez az arány az új javaslat szerint öt százalékra csökken.

Az unió végrehajtó szerve hat ország, Görögország, Írország, Portugália, Románia, Lettország és Magyarország számára ítélné meg a kedvezményt – jelentette be Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos. Az intézkedés nem jelent új vagy többletforrásokat a 2007-2013-as költségvetési időszakra, de lehetővé teszi a támogatási összegek gyorsabb és egyszerűbb kifizetését, melynek keretében az uniós hozzájárulás elérheti a 95 százalékot is. Az intézkedés az Európai Regionális Fejlesztési Alapot, a Kohéziós Alapot, az Európai Szociális Alapot, az Európai Halászati Alapot és az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapot érinti.

A tervezet a válság által leginkább sújtott országoknak kedvez, valamint azoknak, amelyek pénzügyi támogatást kaptak, vagy részesültek a nem euróövezeti tagállamok részére fenntartott fizetésimérleg-mechanizmus programokból.

Az önrész csökkentésének igénybevétele nincs külön feltételhez kötve, de az intézkedés ideiglenes (megszűnik, ha az érintett tagállam nem részesül többé támogatásban a pénzügyi támogatási programokból – szerk.) és csak akkor aktiválódik, ha az adott tagállam ezt kéri, olvasható Hahn nyilatkozata az EUobserveren. A javaslatban szereplő hat országra összesen több mint 2,8 milliárd euró jutna, ebből Magyarország maximum 308 millió eurót hívhatna le, a legnagyobb kedvezményben Görögország, Románia és Portugália részesülne.

Az Európai Bizottság javaslata valóban időszerű, ugyanis néhány szegényebb tagállam a nemzeti költségvetés amúgy is jelentős nyomása alatt, nem tudja felmutatni a pályázati támogatások lehívásához szükséges önerőt. Az EUobserver jelentése szerint például Görögország csupán öt milliárd eurót tudott lehívni a rendelkezésre álló 20 milliárdos uniós keretből, ehhez hasonlóan Románia is három százalékát használta fel a 2013-ig szóló keretköltségvetésben számára elkülönített agrártámogatási és fejlesztési alapból.

„Görögország jelenleg nem rendelkezik azokkal a szükséges pénzügyi eszközökkel, melyekkel biztosítani tudná saját részesedését a beruházások kapcsán” – mondta Philipp Roesler német gazdasági miniszter, aki üdvözölte a Bizottság javaslatát. De hozzátette, az uniós finanszírozás emelését arra az időszakra kell korlátozni, amikor az érintett államok szigorú költségvetési megszorításokat hajtanak végre.

Korábban már érte bírálat az EU-t és a Nemzetközi Valutaalapot, amiért az általuk követelt megszorító intézkedések mellett nem hagynak teret a gazdaság élénkítésére és fejlesztésére, ezzel tovább súlyosbítva az adósságspirálba kerülő tagállamok helyzetét. „Nem kérhetjük egyszerre a költségvetési megszorításokat és az uniós projektek társfinanszírozását” – nyilatkozta a vádra reflektálva a regionális biztos.

A Bizottság javaslatára még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is rá kell bólintania, hogy a folyamat év végére lezáruljon.

Matus Dóra

Friss hírek