Így teremtenének új munkahelyeket

Az oktatás és a képzés fejlesztése, a megfelelő készségek elsajátításának elősegítése alapvető jelentőséggel bír a munkaerőpiac jövőbeli igényeinek kielégítése és a szegénység elleni küzdelem szempontjából. A Bizottság a 2014-2020 időszakra szóló költségvetési tervben az oktatásra, ifjúsági és kreatív kezdeményezésekre fordított uniós források összegének jelentős növelését javasolja.

Az oktatás és a képzés fejlesztése, a megfelelő készségek elsajátításának elősegítése alapvető jelentőséggel bír a munkaerőpiac jövőbeli igényeinek kielégítése és a szegénység elleni küzdelem szempontjából. A Bizottság a 2014-2020 időszakra szóló költségvetési tervben az oktatásra, ifjúsági és kreatív kezdeményezésekre fordított uniós források összegének jelentős növelését javasolja.

Az uniós foglalkoztatottság fellendítését célzó stratégia részeként az Európai Bizottság arra törekszik, hogy évi 400000-ről majdnem kétszeresére, közel 800000-re növelje azon fiatalok, tanárok és kutatók számát, akik külföldi tanulmányokhoz és képzéshez kapnak uniós támogatást. A kreatív iparágakba történő beruházás nagymértékben teremt új munkalehetőségeket egy olyan ágazatban, mely az Unió GDP-jének 4,5%-át, a foglalkoztatásának pedig 3,8%-át képviseli.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos az olvasáskészségre irányuló szakpolitikai törekvéseket vizsgáló új jelentés („Teaching Reading in Europe” – Olvasástanítás Európában) közzététele alkalmából így nyilatkozott: „Ez a költségvetési javaslat jó hírt jelent az oktatás, a kreativitás és az innováció területén tevékenykedő személyeknek és szervezeteknek. A fent említett területeken történő beruházás üzleti és foglalkoztatási szempontból Európa jövőjét illetően az egyik legkiválóbb stratégia. Minél több embert szeretnénk arra bátorítani, hogy éljenek a külföldi tanulás, munka illetve az önkéntes munka lehetőségével, hiszen ez a fajta tapasztalatszerzés felbecsülhetetlenül fontos a különböző készségek fejlesztése és az elhelyezkedési lehetőségek terén. Olyan intézkedésekre összpontosítunk, melyek többletértéket képviselnek, és hozzájárulnak az Európa 2020 stratégián belül kitűzött, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésre irányuló célok megvalósításához” (lásd linkdossziénkat:Európa 2020 – az EU gazdasági növekedési stratégiája)

A Bizottság javaslatának részét képezi egy, az oktatást, képzést és ifjúságügyet magában foglaló új program, mely 15,2milliárd eurót bocsátana rendelkezésre a hét év alatt. Az oktatásra és képzésre nyújtott ösztöndíjak növelése mellett a program támogatni fogja az oktatási rendszerek korszerűsítését, az oktatási intézmények közötti nemzetközi együttműködést és a szakpolitikai reformokat. A költségvetési tervezetben ez képviseli a legjelentősebb növekedést; ebből is látszik, hogy az EU Európa jövője szempontjából prioritást tulajdonít a tudásba történő beruházásnak.

A „Kreatív Európa” elnevezésű új program a tervek szerint egyesíti a jelenlegi Kultúra, MEDIA és MEDIA Mundus programok támogatási rendszereit, melynek révén a kulturális és a kreatív ágazat 1,6 milliárd euró költségvetési támogatásban részesülhetne. A fő célkitűzés azoknak a szervezeteknek és vállalkozásoknak a támogatása, melyek nemzetközi szinten működnek és tevékenységük szorosan kötődik a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdításához.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (ETI), valamint a kutatói szakismeret-, képzés- és karrierfejlesztést támogató Marie Curie-fellépések az Unió új, „Horizon 2020” elnevezésű kutatási és innovációs stratégiájának részét képezik majd, melyhez a költségvetési javaslat 80 milliárd eurót rendel. A cél Európa globális versenyképességének fokozása és a jövőbeli munkahelyteremtés és kreatív gondolkodás elősegítése.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek