Javult a Sierra Leone-i egészségügyi ellátás

Köztudott, hogy a Sierra Leone-i egészségyügyi rendszer rendkívül rossz állapotban van. A fejlett világban természetesnek vesszük, hogy egy egészséges nőnek egészséges gyermeke születik. Ebben a kis nyugat-afrikai országban azonban az általános tendencia az volt, hogy minden negyedik gyermek még ötéves kora előtt meghal. Világviszonylatban Sierra Leone még ma is az egyik legmagasabb gyermekhalandósági rátával rendelkezik, ennek ellenére a javuló tendencia tagadhatatlan.

Sierra Leone messze a legrosszabb hely egy várandós anyának. A kórházak túlzsúfoltak, nincsenek steril tűk, se kötszerek, vérbank pedig soha nem is létezett. Óriási problémákat okoz az akadozó áramellátás és a vízhiány, melyet a kórházak ajtajában sorakozó vizesvödrök sejtetnek. Ilyen körülmények között az újszülöttek könnyen megfertőzödhetnek maláriával, vérhassal és egyéb fertőző betegségekkel. Az AIDS itt is nagy gondokat okoz, csakúgy, mint a szubszaharai régió többi országában.

A magas csecsemőhalandóság másik oka egy káros kulturális berögződés, ami miatt az anyák anyatej helyett vízből és rizsből készült étellel táplálják gyermeikeiket, ezáltal sok csecsemő szervezetébe fertőzött víz kerül. Az anyáknak csupán egytizede szoptatja folyamatosan a gyermekét.

A kormány természetesen tett lépéseket annak érdekében, hogy az állapotok javuljanak. A 2010-es évben eltörölte a terhes nők és az újszülöttek ellátására vonatkozó kórházi díjakat. Korábban a vezetés állampolgári befizetésekkel próbálták finanszírozni a rendszert, ám kevés olyan ember akadt, aki vállalta is a befizetést. Emellett az átlagemberek bizalma jelentősen csökkent az egészségügy felé, így egyre kevesebben látogatták a kórházakat.

Az ország óriási segélyeket kap, emiatt vált lehetővé az ellátás díjainak eltörölése. Ennek következtében mára a vidéki emberek közül is egyre többen vállalják a hosszú utat a fővárosba – beleértve a terhes anyákat is – azért, hogy szakellátásban részesüljenek. Mára 61 %-kal kevesebb nő hal meg szülés követekeztében, mint az elmúlt években, továbbá 85 %-kal csökkent a maláriával kezelt gyermekek halálozási aránya is.

Az egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet tehát óriási mértékben növekedett, az orvosok száma viszont kevésbé. Az egészségügyi miniszter, Zaniab Bangura szerint, 54 nőgyógyászra lenne szükség az országban, ehelyett viszont csak 4 szakorvos praktizál. A gyermekorvosok terén sem jobb a helyzet, miután öt millió gyerekre mindössze két orvos jut. A donorországok segélyezése nem tarthat örökké, az elképzelés pedig, hogy a gyémántbányászat bevételei a nemzetközi segítség helyébe léphet, egyre reménytelenebb.

Györe Adrienn

Friss hírek