Egy amerikai úr Budapesten: élmények és különbségek

Sam Stone amerikai állampolgár, egy New York állambeli kisvárosban Warrensburgban született, de élt már Washingtonban és Európa több táján is. Öt éven keresztül dolgozott Magyarországon, most átmenetileg Svájba költözött. Sam ismeri a magyarokat, szereti a magyar életeket, sok budapesti barátja van, feleségével, Anikóval is itt ismerkedett meg. Cikkünk második részéből kiderül, hogy mire emlékszik Sam szívesen országunkról, mik tűnnek furcsának számára és hogy szereti-e a magyar ételeket.

Mi a legemlékezetesebb történeted a magyarokkal kapcsolatban?

Egyszer a feleségemmel karácsony táján egy borospincébe látogattunk, ahol épp egy céges karácsonyi partit tartottak. Ahelyett, hogy a zártkörű rendezvényre való tekintettel kijjebb tessékeltek volna minket, megvendégeltek vacsorával és borral, és meghallgathattunk egy tehetséges népdalénekesnőt is. Számomra ez a vidéki magyar vendégszeretet csodálatos példája volt.

Véleményed szerint mik az alapvető különbségek a magyarok és amerikaiak közt?

Az amerikaiak hajlamosak több kockázatot vállalni a magánélet terén és az élethez való hozzáállásuk is pozitívabb. Könnyebben kötnek barátságot idegenekkel, bár tény, hogy ezek a barátságok nem olyan mélyek, mint a magyarok esetében. Nálunk kevésbé gyakori, hogy az emberek egymástól lopjanak, mint ahogy Magyarországon tapasztaltam. Ezen kívül az amerikaiak nem örülnek annyira mások kárának, mint a magyarok, és látszólag nem is olyan féltékenyek a másik sikerei láttán. Jobban törődnek a környezettel (talán jobban is tisztelik), mint a magyarok és igyekeznek a környezetüket és a körülöttük lévő parkokat és zöldterületeket megóvni és ápolni.

Mi a véleményed a magyar kultúráról és gasztronómiáról?

Szeretem a magyar ételeket, talán túlságosan is, a csípős paprika szinte minden ételt jobbá varázsol. Az egyik kedvenc ételem a cigánypecsenye volt.

Volt olyan dolog Magyarországgal kapcsolatban, ami számodra furcsának tűnt?

A bürokratikus intézmények/struktúrák/folyamatok hihetetlenül frusztrálóan hatnak rám. Néha rácsodálkozom, miért nem alkalmaznak a magyarok modernebb nyugati módszereket és ragaszkodnak a működésképtelen eszközökhöz és struktúrákhoz. Arra a kérdésre, hogy miért maradnak meg a használatban az elavult módszerek –főként annak tudatában, hogy vannak jobb, bevált alternatívák – sokszor azt a választ kaptam, hogy „a dolgok mindig is így működtek”.  Sokszor úgy tűnik számomra, a magyaroknak könnyebb panaszkodni, mint megpróbálni változtatni a dolgokon és innovatív, haladó megoldásokat alkalmazni a problémáikra. Különböző szolgáltatások is hagynak némi kívánnivalót maguk után. A hivatalokra és éttermekre gondolok elsősorban.

Mit gondolsz Budapestről? Miért ajánlanád Magyarországot az amerikaiaknak?

Imádom Budapestet! Itt élni megtanít arra, hogy jobban becsüljem azokat a dolgokat, amik egy átlag amerikainak megadatnak. Magyarország egy rendkívül érdekes hely, ahol sokat tanultam magamról emberként és amerikaiként egyaránt.

Kustánczi Norbert

Friss hírek