Szoros az összefüggés a rák és az egészségtelen étrend között

Kanadai kutatók a British Columbiai Rákkutató Központban meggyőző bizonyítékot találtak arra nézve, hogy a magas szénhidrát-tartalmú étrend szoros összefüggésben van a rák kialakulásával. A teszteket egyelőre csak emlőrákra öröklött hajlamú egereken végezték, ám az eredmények igen világosak.

Egy egér élettertama megközelítőleg két év, ám a hagyományos nyugati étrenden – azaz magas szénhidrát tartalmú ételeken – tartott csoport tagjai közül mindössze egy egér élte meg ezt a kort, a többi daganatos betegségben pusztult el. A másik csoportot alacsony szénhidrát – és zsírtartalmú étrenden tartották, azonban bőségesen kaptak egészséges fehérjét. Ezeknek az állatoknak  a fele elérte, vagy meg is haladta a várt élettartamot és csak 30%-nak fejlődött ki daganata középkora után.

Dr. Gerry Kristal, a tanulmány társszerzője hangsúlyozta, hogy bár a kísérletet egereken végezték munkatársával, a ráksejtek  keletkezése és a glükóz –  azaz szőlőcukor – közötti összefüggés már ismert tudományos körökben. Elmélete szerint lehetséges, hogy az alacsony szénhidrát-tartalmú étrend egyszerűen “kiéhezteti” a ráksejteket, megvonva azt a cukrot, amire a tumor növekedéséhez szükség van.  A szakember saját étrendjét is átrendezte, mindenekelőtt alacsony zsírtaltalmú, fehérjedús ételeket fogyaszt.

A tudományos cikk a Cancer Research nevű szakfolyóirat júliusi számában jelenik meg.

Kummer Lívia

Friss hírek