Nyugati állampolgárokat ítéltek el Szomáliában

Szomáliai kalózoknak szállított váltságdíj miatt ítélték el három ország állampolgárát. A több éve tartó szomáliai kalózkodással kapcsolatban ez az első eset, hogy bíróság nyugati országok lakóit is elítélte.

Három brit, két kenyai és egy amerikai állampolgár felett mondott ítéletet a szomáliai bíróság szombaton, a vád: kalózoknak szánt váltságdíjként dollármilliókat szállítottak az országba. A jogerős ítélet szerint kettőjüknek 15 évi szabadságvesztés, valamint 15 000 dolláros bírság, míg a többieknek 10 évi szabadságvesztés és 10 000 dolláros bírság a büntetése. 

A szóban forgó személyeket egytől-egyig Mogadishuban fogták el a múlt hónapban, miután több millió dollárnyi készpénzt szállítottak a szomáliai fővárosba tartó repülőgépen. A rács mögé került személyekről bővebb információkat nem szolgáltattak a szomáliai hatóságok.

A szomáliai kalózok évek óta több millió dolláros összegben fogadnak váltságdíjakat, ám szombaton történt az első olyan eset, hogy nyugatiakat is elítéltek a váltságdíj kifizetésében játszott szerepük miatt. A váltságdíjakat leggyakrabban repülőgépekről dobják le a kalózhajókra.

Egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy a nyugatiakkal szemben végrehajtják majd az ítéleteket. Nem hivatalos vélemények szerint már tárgyalások indultak az íteletek enyhítése vagy felfüggesztése érdekében. A szomáliai Információs Minisztérium vezetője szerint minden lehetséges, így egyelőre nem tud nyilatkozni a jövőt illetően.

Györe Adrienn

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »