Fény derült Kadhafi embertelen parancsaira

Líbiai jogászok több ezer oldalnyi olyan dokumentumot gyűjtöttek össze a kormányerők által ostromlott Miszráta városában, amelyek egyértelmű bizonyítékként szolgálhatnak Moammer el-Kadhafi elítéléséhez, ha a líbiai vezető valaha is bíróság elé kerül – írja a The Observer.

A legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap tudósítójának beszámolója szerint az általa látott iratok „vérfagyasztó részletességgel” dokumentálják azokat a parancsokat, amelyeket a Kadhafihoz hű erők tábornokai adtak ki a város polgári lakossága elleni fegyveres fellépésre. Az egyik parancs szerint a kormányerőknek ki kell éheztetniük a felkelők kezén lévő város lakóit. „Abszolút tilos” átengedni az ellenőrzőpontokon és kapukon minden olyan járművet, amely üzemanyagot és egyéb szállítmányokat juttatna be Miszrátába – áll az ostromló erőknek kiadott egyik írásos katonai utasításban. Egy másik parancs szerint a kormányerőknek külön „vadászniuk” kell a sebesült lázadó fegyveresekre, jóllehet ezt a genfi konvenció kifejezetten tiltja.

Az összegyűjtött anyagok között szerepel Kadhafi egyik személyes üzenete is, amelyben a líbiai vezető arra utasítja a várost ostromló erőket, hogy Miszrátát „pusztítsák el”, és „fessék vörösre a kék tengert” a lakosság vérével.

A The Observernek nyilatkozó helyi jogászok szerint az általuk összegyűjtött dokumentumok alapján a Kadhafi elleni vádak „máris bizonyítást nyertek”. A lap úgy tudja, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészei – amint a város ostromát sikerül felszámolni – a helyszínre készülnek, hogy tanulmányozzák az iratokat. A brit lap szerint a Miszrátában dolgozó líbiai jogi szakértők a felkelés kitörése után – előrelátó módon – azonnal felvették a kapcsolatot a lázadó erők vezetésével, kérve, hogy a városban elfoglalt kormányépületeket ne égessék fel, hanem az ott talált iratokat adják át nekik. Bengáziban, a felkelők központjában a tiltakozók minden hivatalos épületet felgyújtottak, így odavesztek esetleg bizonyítékként felhasználható iratok is.

A jogászok rendszeresen kérik a miszrátai felkelőket arra is, hogy az elfogott kormánykatonák ruházatát és járműveit módszeresen kutassák át, és az így fellelt iratokat szintén juttassák el hozzájuk. Az eddig összegyűjtött dokumentumokat a városban, „titkos helyen” őrzik.

Arra a kérdésre, hogy a városból kiszorított kormányhadsereg miként hagyhatott hátra ilyen írásos bizonyítéktömeget, a The Observernek nyilatkozó egyik helyi jogi szakértő úgy vélekedett: Kadhafi fegyveres erői „száz százalékig meg voltak győződve arról, hogy ők győznek … egyszerűen nem törődtek ezzel”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »