Törvénnyel szüntetik be az országos sztrájkokat

Veszélyes példát mutat az újonnan megválasztott Konzervatív kormány azzal, hogy e héten belül két nagyszabású sztrájkot is törvény által szüntetett meg, adta hírül a Postmedia News.Az ellenzéki pártok és a munkakapcsolatokat tanulmányozó szakértők szerint sem kívánatos, hogy a végrehajtó szerv rendezze önkényesen azt, ami a szakszervezetekre és munkáltatóikra tartozik.

Kedden a kanadai nemzeti légitársaság, az Air Canada 3800 sztrájkoló dolgozóját szólították vissza azzal az indokkal, hogy a gazdaság látná kárát egy elhúzódó munkabeszüntetésnek. Harper miniszterelnök indoklása szerint a gazdasági növekedés még igen törékeny szakaszban van a recesszióból való kilábalás után. Azzal azonban a kormány szívesen kérkedik, hogy Kanada a becsült időónél gyorsabban tért magához és mára a munkahelyek száma meghaladja a válság előtti számot.

Szerdán a Kanadai Posta alkalmazottainak két hetes sztrájkját tiltották be. A postai dolgozók úgynevezett “váltósztrájkot” folytattak, amely azt jelentette, hogy bizonyos napokon egy adott település vagy térség postásai nem dolgoztak és a két hét alatt rendszeresen váltották egymást. Az indok itt is a gazdaság fejlődésének védelme volt a kormány részéről.

George Smith, a Queen´s University professzora úgy fogalmazott, hogy “szomorú nap” ez Kanada történetében: “ A Konzervatív párt hivatalosan egy jobb-középre sorolható, piacgazdaságot támogató szervezet. Az, hogy ilyen hirtelen és ilyen gyakran avatkoznak be a munkáltatói-munkavállalói viszonyokba, egyszerűen nem vall egy hasonló ideológiát hírdető pártra. Vajon hányszor teszik még ezt meg az elkövetkezendő négy évben?”

Kummer Lívia

Friss hírek