A törpepártok marakodásának krónikája

Bulgária mérsékelten fragmentált pártpolitikai palettája mindig tartogat érdekes fejleményeket a politikai elemzők számára. Az idén októberben esedékes köztársasági elnöki- és helyhatósági választások közeledtével a bolgár törpepártok mozgósítják utolsó erőforrásaikat, hogy maradandót alkossanak – néhány helyi képviselői mandátumot szerezzenek. A Kék Koalíció pártjai, a Rend, Törvényesség és Igazságosság (RZSz), valamint az Új Idő mind érdekszövetséget kötne, de vajon kifizetődik-e végül ez a kényszerhelyezkedés?

A magyar olvasóközönség számára emlékezetes Magyar Demokrata Fórum – Szabad Demokraták Szövetsége választási összeborulás ismétlődhet meg Bulgáriában az őszi választások kapcsán. A bolgár politikában az ideológiai irányvonalak és a pártszövetségek létrejöttének körülményei jelentősen eltérnek a Nyugat-Európában megszokottaktól. A pártszövetségek legtöbbször pusztán érdekektől vezérelten alakultak ki és nem annyira a pártcsaládok ideológiájának függvényében. Legjobb példa erre a magát liberálisnak tituláló Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSz) török kisebbségi párt, mely a rendszerváltást követő két évtized során szinte az összes létező bolgár párttal kötött már érdekszövetséget.

Elemzésünk középpontjában a Kék Koalíció parlamenti szövetség áll, melynek választási kampánystratégiája érdekesen átalakíthatja a bolgár pártérdekeket. A szebb napokat is látott Egyesült Demokraták Uniója (SzDSz) és az Iván Kosztov volt miniszterelnök által vezetett Demokraták Erős Bulgáriáért (DSzB) között tetőpontjára hágott a feszültség a közelmúltban. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a két törpepárt dilemmáját a választási jelöltek okozták, ugyanis nem tudtak közös megegyezés alapján jelölteket állítani egyik megmérettetésre sem.

A két párt 2009-ben együtt alig tudta átlépni a parlamenti bejutási küszöböt és a jelenlegi előrejelzések sem jósolnak semmi jót a konzervatív gazdaságpolitikát hirdető szövetségnek. Mind a két párt állított jelölteket a választásokra, s egy előrehozott országos választáson a lakosság szavazhat, hogy ki induljon a Kék Koalíció színében. Az amerikai választásokból ismert eljárással a politológusok szerint a jelenlegi helyzetből csak a nagy pártok profitálhatnak. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt és a legerősebb ellenzéki erő, a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) már felszólították szimpatizánsaikat, hogy a június 12-én tartott szavazás során szavazzanak az SzDSz jelöltjeire.

„Az SzDSz-nek nincs saját arculata, Kosztov mankójának szerepét töltik be” – Bojko Boriszov miniszterelnök szavai jól szemléltetik a nagypárti érdekek motívumát. A DSzB-t maga köré építő Kosztov sokak szemében még mindig Bulgária egyik legkompetensebb politikusaként jelenik meg és politikai ellenfelei szívesen látnák parlamenten kívül a volt kormányfőt. Az ügy pikantériája, hogy Kosztov több éven át az SzDSz első embere volt, de a 2001-es parlamenti választások után már nem tudta megállítani a párton belüli erodáló folyamatokat.

A DSzB pártnyilatkozatban rögtön tiltakozott a külső beleszólások ellen, s már a kezdetektől fogva manipuláltnak titulálta az eredményeket. Kosztov pártja Szvetoszláv Malinovot, míg a Martin Dimitrov által vezetett SzDSz Rumen Hrisztovot nevezte meg saját államfő-jelöltjének. A Kék Koalíciónak esélye lett volna akár második fordulóba kerülnie az államfő választások során, kihasználva a GERB kommunikációs hibáit. Bojko Boriszov a napokban többször is ellentmondásos nyilatkozatokba bonyolódott, melyekben lényegtelennek és szükségtelennek nevezi a GERB államfő-jelöltjének megmérettetését. A Kék Koalíció belső vitái azonban szinte egyöntetűen lerombolták ezt az esélyt.

Érdekes konspirációk láttak napvilágot, miután Iván Kosztov titkos megbeszélésre hívta Jáne Jánev (RZSz) elnököt. Többen titkos koalíciót sejtenek a két törpepárt között, de ezt egyik fél sem erősítette meg. A masszívan lavírozó és a politikai életben maradásért küzdő RZSz az utóbbi időben a GERB-et próbálja támogatni csekély parlamenti jelenlétével. A parlamenten kívül rekedt jobboldali-liberális Új Idő szintén felszólította szimpatizánsait, hogy támogassák az egyik pártot a választásokon, vezetője, Andrej Zseljázkov azonban kiemelte, hogy előbb tárgyalnak a két párt vezetőivel egy esetleges politikai szövetség érdekében

Habár nem lesz olyan látványos, mint a két magyar rendszerváltó párt kiesése a politikai elitből, de egy esetleges kedvezőtlen választási eredmény az elkerülhetetlen vég előhírnökeként hathat a bolgár törpepártokra.

Milanov Viktor

Friss hírek