Újabb ellenzéki aktivistákat börtönöztek be

A kubai bíróság négy ellenzékit ítélt három, illetve öt éves börtönbüntetésre a Raúl Castro kormányát kritizáló röpiratok terjesztetése miatt.

A kormány álláspontja szerint „az ellenséges szándékú Egyesült Államok bujtotta fel őket erre a cselekedetre, mely máig nagy erőt fektet abba, hogy módszeresen aláaknázza az ötven éve töretlenül működő kubai szocialista rendszert.”

Az ellenzékiek Havanna legforgalmasabb pontjain osztogatták politikai szlogenekkel teli szórólapjaikat, többek között a Forradalmi téren is, ahol a kormányzati épületek zöme található. A négy aktivistát januárban tartóztatták le a közrend megsértésének vádjával, bírósági ítélet azonban csak most született az ügyben. Hárman öt évig, egy pedig három évig terjedő szabadságvesztést kapott.

Ők nem követtek el semmiféle bűncselekményt, sehol nem rejtettek el bombát, nem támadtak meg senkit, csupán a véleményüket fejezték ki – mondta az egyik aktivista, Yordanis Martinez bátyja.

Az elítéltek maguk is túl szigorúnak és igazságtalannak tartják a bírósági döntést, szerintük őket valójában politikai foglyoknak kellene tekinteni. Ez azt jelentené a számukra, hogy nagyobb nemzetközi figyelmet kapnának, mely a kubai ellenzékiek malmára hajtaná a vizet.

Megjelenhet az ellenzék hangja is

A kormány talál módot rá, hogy hogyan lehet elhallgattatni azokat, akik túlzottan kritikusak a kubai rendszert illetően. Tavaly egy bloggert zártak börtönbe azzal a váddal, hogy túlzottan elfajult egy családi perpatvar. Az ellenzéki Darsi Ferrer doktor pedig 11 hónap börtönbüntetést kapott azért, mert megvádolták, hogy a feketepiacon vásárolt cementet.

Noha előfordultak ilyen szélsőséges esetek is, nem az az általános eljárás, hogy bárkit börtönbe küld a bíróság azért, mert kritikával illeti a rendszert.

A hatóságok is felfigyeltek Yoani Sanchez Generation Y című internetes naplójára, amelyben a blogger nem csak a kubai mindennapokra, a világ eseményeire is reflektál angol nyelven. A hatóságok túl provokatívnak találták a blogot és letiltották a hozzáférést a karibi szigetországban. Ennek az lett a következménye, hogy Sánchez sokkal több nemzetközi követőre tett szert, mint az ellenlépés előtt.

Enyhült a szigor Kubában

Kubai emberjogi szervezetek a bírósági határozatra reagálva elmondták, hogy a kormány az utóbbi időben nagy lépést tett az emberi jogok védelme terén, hiszen a hosszú, akár több évtizedes börtönbüntetés helyett ma már rövidebb szabadságvesztésre számíthatnak a rendszert radikálisan ellenzők.

Az illegálisan működő, de megtűrt Kubai Emberjogi Bizottság elmondta, a hétfői letartóztatás során senki sem állt ellen a rendőri akciónak, az aktivisták ezért kedvezőbb ítéletre számíthattak a bíróság előtt.

Marosvölgyi Dóra

Friss hírek