Románia: diagnózis magyarul is?

A magyar nyelvű diagnózis kibocsátását is biztosítani kell a romániai egészségügyben – állítja Günthner Tibor szatmári RMDSZ-es szenátor, aki nemrégiben törvényjavaslatot nyújtott be a kisebbségi betegjogok védelmében. Günthner az Új Magyar Szónak úgy nyilatkozott: „a betegjogokra vonatkozó törvény több szempontból tele van joghézagokkal, ráadásul az érvényben lévő rendelkezéseket sem tartják be maradéktalanul”.

A szenátor úgy véli, gyakori a romániai betegellátásban, hogy nem ismertetik az illetékesek a beteggel a teljes diagnózist, nem tájékoztatják teljes körűen a betegség várható következményeiről, az elérhető kezelési módokról, a számára biztosítható ellátás valós költségeiről. „Sokszor előfordul – hangsúlyozza az RMDSZ-es honatya –, hogy a beteg sokkal többet fizet a gyógyulásáért, mint amekkora költség indokolt volna”.

A kórházi ellátás gyakori hibája a törvényalkotó szerint, hogy az intézmények belső szabályzatát nem teszik elérhetővé a betegek számára, ezért nagyon sok a félreértés, és a nem szándékolt szabályszegés. A Günthner által most benyújtott jogszabály-módosítás arra is külön kitér, hogy az ellátásról, kórházi rendről, kezelésről szóló tájékoztatás legyen világos, a beteg által könnyen érthető.

A szatmári politikus sérelmezi, hogy míg a Székelyföldön jelenleg is tájékoztatják a betegeket magyarul, Nagyváradon, Szatmárnémetiben és a szórványban erre ritkán van példa. „Az is furcsa – figyelmeztet a politikus – hogy az egészségügyi intézményekben nincs vagy alig van kétnyelvű felirat.”

A felvetésre Cseke Attila egészségügyi miniszter is reagált. „A kifogások jogosak, de a jelzett kérdések megoldására a törvényhozás és a helyi önkormányzatok illetékesek” – vélekedett Cseke.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek