Iraki makám: kulturális egységet teremt

Az iraki zenei kultúra meghatározó eleme a valószínűleg 10-11. századi eredetű iraki makám zenei forma, amely azon kevés dolog közé tartozik, amelyet egyaránt magának vall a kurd és az arab közösség is, de egyaránt vannak benne perzsa, török hatások. A szakemberek szerint a legtöbb vallási és etnikai kisebbség hozzátett valamit a makám kialakulásához.

Maga a makám általános kifejezés, összetett zenei egységet jelent, amelynek alapjaiból a zenész önálló dallamokat alakíthat ki. Az iraki makám egyaránt áll zenéből és énekből, szövege gyakran vallásos tartalmú (hívhat imára, ünnepelheti Mohamed próféta születését vagy éppen idézetek is elhangozhatnak a Koránból). De ugyanúgy használták „reklámként” az utcán a kereskedők áruikat kínálva, illetve sporteseményeken buzdításhoz is.

Az iraki makám egészen a 20. század elejéig hatással volt a zenei kultúrára. Nem egy olyan kávézót nyitottak meg, amelynek éppen az volt a célja, hogy amatőrök vagy profik mutassák be a tudásukat, és a szórakoztatás mellett fejlődésre ösztönözzék a művészeket. A modern korban az etnozene háttérbe szorult az országban, így a makám is elvesztette korábbi jelentőségét.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek