Lemondott az IMF-vezér – összeesküvést sejtenek

Azonnali hatállyal le kíván mondani posztjáról Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap szexbotrányba keveredett vezérigazgatója.

A Nemzetközi Valutaalap csütörtök hajnalban közleményben jelentette be Dominique-Strauss Kahn (vagy ahogy a francia sajtó nevezi, DSK) lemondását, egyben hangsúlyozta, hogy a vezérigazgató továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat. A francia politikus szomorúan vált meg posztjától, de mint mondta: gondolnia kell a családjára, valamint a pénzügyi szervezet  érdekeit is szem előtt kell tartania.

Eközben DSK ügyvédei offenzív fellépést tanúsítanak védencük szabadlábra helyezése érdekében: sajtóértesülések szerint csütörtökön „hatalmas összeget” ajánlanak majd fel óvadék gyanánt. A botrányba keveredett politikusnak pénteken kell ismét a bíróság elé állnia, ekkor fog eldőlni, hogy lefolytatják-e ellene a szexuális bűncselekmény és nemi erőszak elkövetése kapcsán kezdeményezett eljárást.

Összeesküvést sejtenek a franciák

A franciák 57%-a úgy gondolja, a nemi erőszak kísérletével vádolt és előzetes letartóztatásba helyezett Dominique Strauss-Kahn valójában „összeesküvés áldozata”. A CSA közvéleménykutató cég felmérése során megkérdezettek mindössze 32%-a gondolja úgy: nincs összeesküvés az IMF-igazgató bukása mögött. Strauss-Kahn a Nemzetközi Valutaalap mellett a francia baloldali Szocialista Párt egyik erős embere is volt múlt vasárnap hajnalban kirobban botrányáig: a szocialista szavazók körében így még magasabb, mintegy 70% azok aránya, akik összeesküvést feltételeznek.

Strauss-Kahn egyébként a legnépszerűbb politikus (volt) Franciaországban, a felmérések szerint szinte biztosan megverte volna Sarkozy-t a 2012-es francia elnökválasztáson. Az egyetlen kérdés csak az volt: elindul-e, hiszen a Valutaalaphoz 2012-ig kötötte mandátuma, és az ott betöltött pozíciója miatt terveit sem fedhette fel előre. A baloldali Libération napilap szerdai száma minden kételyt eloszlatott. A „körülményekre való tekintettel” nyilvánosságra hoztak egy eredetileg nem publikálásra szánt háttérbeszélgetést, amelyben Strauss-Kahn kifejti: kötelessége elindulni a választásokon, mert rosszul mennek a dolgok az országban. „Megfelelek annak, amit a franciák akarnak: elsimert szakértelem, nyugalom, nemzetközi tapasztalat”.

Az egy hete tomboló szexbotrány kimenetele bizonytalan. De még ha esetleg fel is mentik Strauss-Kahnt, a várhatóan hónapokig húzódó tárgyalás miatt szinte biztosan kiszállt az elnöki versenyből, és az IMF vezetéséről is le kell mondania.

Velkey György

Friss hírek