Románia: telepítik az amerikai rakétaelhárító rendszert

Az Olt megyei Deveselu légibázison helyezik el az amerikai rakétapajzs romániai elemeit – ismertette kedden Traian Băsescu államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) döntését. A rakétarendszer telepítése kétoldalú, amerikai-román megállapodás alapján történik. Oroszország fenntartásait hangoztatta a tervvel kapcsolatban.

Traian Băsescu közölte: a befogórakéta-rendszer helyszínén, a dél-romániai Caracaltól néhány kilométerre, a román-bolgár határ közelében fekvő Deveselu légi támaszpont a román légierő parancsnoksága alatt működik majd. „Nem amerikai bázisról van szó tehát, hanem a román légierő támaszpontjáról, amelynek egy része befogadja a rakétaelhárító rendszert” – magyarázta Băsescu. Elmondta, hogy a bázisra az első lépésben kétszáz amerikai katonát vezényelnek, ez a létszám a következőkben legfeljebb ötszáz fő lesz.

Azt is hangsúlyozta az államfő, hogy a rakétavédelmi rendszer nem támadó, hanem védelmi jellegű,  a fegyverek pedig nem az Orosz Föderáció ellen irányulnak majd. A rendszer célja Románia területének, illetve az Egyesült Államok védelme ballisztikus rakéták ellen, a védőernyő pedig más országokra is kiterjed – írja a Krónika.

Az amerikai rakétapajzs közép-kelet-európai elemeinek leghatározottabb ellenzője Oroszország. Moszkva határozottan ellenzi az amerikai rakétavédelmi terv megvalósítását, mert úgy véli, hogy az nukleáris ütőerejének gyengítésére irányul. Moszkva vélelmezi azt is, hogy az Egyesült Államok behatol befolyási övezetébe. Washington ugyanakkor váltig állítja, hogy a pajzs elsősorban Irán esetleges rakétacsapásainak a kivédésére lenne hivatott.

Az amerikai rakétarendszer telepítése 400 millió dollárba, működtetése pedig évente 20 millió dollárba kerül – közölte kedden Slatinán egy amerikai illetékes, aki szerint a teljes költséget az Egyesült Államok állja. Romániának csak a helyszínt és a létesítmény őrzését kell biztosítania, tette hozzá.

Bogdan Aurescu román külügyi államtitkár elmondta: a 2015-ben működőképesé váló rendszer semmiféle veszélyt nem jelent a lakosságra vagy a természeti környezetre.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek