Nikábot nem, hidzsábot hordanak az iraki nők

Az iraki nők ruházkodása csak kis mértékben különül el a magyarokétól, hiszen legtöbbjük már hosszabb ideje itt tartózkodik és részben a hazai kultúrát is magáévá tette. A közel-keleti ország egyébként sem tartozik a legszigorúbb vallási előírásokkal rendelkező államok közé, így az onnan érkezett bevándorlók között a nyugatias öltözködés is elterjedtebb. Ettől függetlenül az arab világból érkezeteket időnként már ruhájuk alapján is el lehet különíteni a magyar lakosságtól.

A közvélemény számára nem mindig egyértelmű, mi a különbség a nikáb és a hidzsáb (esetleg a burka) között, pedig hogy a muszlim országokból érkezett bevándorlók melyet viselik ezek közül, az gyakran jelzésértékű. Az iraki bevándorlók döntő többsége nem visel nikábot, ami egy, az egész testet eltakaró viselet (afganisztáni formája a burka, amely általában kék színű, és még a tekintetet is egyfajta háló fedi – ellentétben a nikábbal, amely fekete, és a szemnek hagy egy kis rést).

A hidzsáb azonban mindennapos viselet lehet, hiszen a muszlim nők gondolkodása szerint a testet, a hajat és a nyakat csak annak a férfinak szabad megmutatni, akinek tetszeni szeretnének – elsősorban a férjüknek. A hidzsábot leginkább kendőnek tekinthetjük, elsősorban azok viselik Magyarországon, aki muszlim voltukat hangsúlyozzák vele, bár az iszlám világban is komoly vita tárgyát képezi, hogy a hagyományok szerint kötelező-e hordani. A hidzsáb rendkívül sokszínű lehet és a formája is változhat, annak megfelelően, hogy éppen mi a divat. 

Jeszenszky Nóra

Friss hírek