A zu Guttenberg-saga: végtelen történet?

Nem nyugodtak meg a kedélyek ezen a héten sem Karl-Theodor zu Guttenberg, német védelmi miniszter plágium-botrányának ügyében: a miniszter végleg lemondott doktori titulusáról, majd a Bayreuthi Egyetem gyorsított eljárásban hivatalosan is megfosztotta attól. Az ex-doktor bocsánatot kért az érintettektől, magyarázkodott, nyilatkozott, az ellenzék azonban továbbra is lemondását követeli. Egyes felmérések szerint a német továbbra is szeretik kedvenc miniszterüket és nem szeretnék, ha már nem lenne a kormány tagja. Péntek délután aztán az újabb hír érkezett: a Spiegel Online cikke szerint a Guttenplag oldal plágiumvadászai a miniszter egy másik dolgozatában is állítólag másolt szövegrészekre bukkantak.

Zu Guttenberg és a magyarázatok

A népszerű politikus plágium-ügyével kapcsolatos retorikájában komoly változások következtek be, miután elkezdett begyűrűzni a botrány. Míg kezdetekben minden vádat visszautasított, e hét végére elismerte hibáit és le is mondott doktori titulusáról – még mielőtt azt a Bayreuthi Egyetem elvette volna tőle.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung csokorba szedte zu Guttenberg ez üggyel kapcsolatos kijelentéseit. Íme, néhány példa kronologikus sorrendben, amelyeken jól látható a miniszter nyilvánosságra került hozzáállásának íve, miközben e cikk írója próbálja megvilágítani a nyilatkozatokkal egyidőben történt, a botránnyal eseményeket:

2011. február 16., írásos nyilatkozat:

„A vád, miszerint doktori dolgozatom plágium, furcsa. Szívesen megvizsgálom, hogy több mint 1200 lábjegyzetnél és 475 oldalnál egyes lábjegyzetek nem vagy nem helyesen lettek feltüntetve… amennyiben valakinek az az ötlete támadna, hogy azt állítsa, irodáim munkatársai részt vettek a disszertációm tudományos munkájában, megállapítom: ez nincs így. A dolgozat elkészítése saját teljesítményem volt.”

A Guttenplag internetes platformom eközben már gyülekeznek a keresők, a sajtó is egyre több másolt és nem hivatkozott szövegrészt vél felfedezni a dolgozatban.

2011. február 18., néhány újságíró előtt a védelmi minisztériumban:

„Az általam megírt disszertáció nem plágium… kétségkívül tartalmaz hibákat… Sohasem állt szándékomban tudatosan megtéveszteni senkit vagy nem egyértelműsíteni a szerzőt. Amennyiben valaki ezzel vagy helytelen idézéssel vagy lábjegyzetek elmulasztásával megbántva érzi magát, akkor ez őszintén sajnálom…A (Bayreuthi Egyetem általi) vizsgálat eredményéig átmenetileg – hangsúlyozom, hogy átmenetileg – lemondok a doktori titulus használatáról…”

Az ellenzék elkezdi követelni zu Guttenberg lemondását, de Angela Merkel kancellár határozottan kiáll miniszter mellett, miután előző este személyes megbeszélést tartott a fiatal politikussal. A sajtó és a Guttenplag oldal óráról órára több helytelenül használt passzusra bukkan a dolgozatban. Három német katona veszti életét Afganisztánban.

2011. február 21, levél a Bayreuthi Egyetemnek

„Ezzel a levéllel arra kérem Önöket, hogy vonják vissza doktori fokozatom adományozását. Az utóbbi napokban én is ismét alaposan megvizsgáltam doktori disszertációmat. Arra a következtetésre jutottam, hogy a dolgozat megírása közben jelentős szerkesztési hibákat vétettem, amelyek ellentmondanak a tudományos dolgozatok előírásainak. A dolgozat azonban meggyőződésem szerint ennek ellenére saját tudományos értékkel bír.”

2011. február 21, a hesseni CDU Valentin-napi találkozóján:

„…megállapítottam, hogy mennyire helyes volt az amit pénteken mondtam, hogy nem használom tovább a doktori titulust… ezeket a hibákat nem tudatosan vétettem…esetleg egy-két helyen, esetleg egy két helyen túl sokat, részben pedig elveszítettem a források feletti áttekintést…És ezért azt mondom a szükségszerű…a napokban mások által oly szívesen hiányolt alázattal…hogy szívből kérek bocsánatot azoktól, akiket ezen doktori dolgozat szerkesztésével megbántottam.”

Ekkora az internetes plágiumvadászok már több mint 3000 másolt sort véltek felfedezni a miniszter dolgozatában, ami a szöveg 21,5 százalékát jelenti.

2011. február 23., Bundestag, Kérdések Órája:

„Minden állásfoglalásomban azt mondtam, hogy sem tudatosan, sem szándékosan nem tévesztettem meg senkit…hét évig tartott a dolgozatom megírása, és ez sok hibát megmagyaráz…Voltam annyira önhitt, hogy azt hittem, sikerül a körből négyzetet csinálnom, mégpedig úgy, hogy összhangba hozom a politikai szenvedélyt és munkát a tudományos és intellektuális kihívásokkal fiatal családapaként…Vannak olyan részek a dolgozatban, amelyeknek tudományos értékéről továbbra is meg vagyok győződve…Valóban ártott volna a hitelességnek, ha nem ismertem volna el a hibákat.”

A Bayreuthi Egyetem ezek után hivatalosan is visszavette Kartl-Theodor zu Guttenberg doktori fokozatát, azzal az indoklással, hogy zu Guttenberg „nem tartotta be objektíven” a tudományos előírásokat. A vizsgálat azonban az egyetem rektora szerint nem terjedt ki „a szándékos megtévesztések kérdésére” – mivel ez sokkal több időt vett volna igénybe és mert Guttenberg önmaga kérte a fokozat visszavonását.

Cikkünk folytatódik, kattintson, hogy megtudja, mit szólnak a magyarázkodáshoz a politikai szereplők.

Saját tábor

A legfontosabb talán az, hogy Angela Merkel kancellár mit szólt a nép kedvenc miniszterét és egyben akár a kancellári szék várományosát érő támadásokhoz: a Frankfurter Allgemeine tudósítása szerint Merkel hangsúlyozta, hogy nem tudományos asszisztenst vagy doktort választott kabinetjébe, hanem egy védelmi minisztert. A kancellár „figyel arra, hogy el tudja-e végezni munkáját miniszterként és erre a kérdésre igennel válaszol”.  Mindemellett Merkel szóvivője szerint a kancellár „helyes lépésnek” tartotta, hogy zu Guttenberg visszaadta doktori titulusát.

Meglepetést és erős ellenkezést okozott azonban Wolfgang Schäuble (CDU), pénzügyminiszter közvetett reakciója: Schäuble megengedővé vált a védelmi minisztérium takarékossági csomagjával kapcsolatban és egy további évet adott kollegájának a célok teljesítéshez. A dpa információi szerint a kisebbik koalíciós partner FDP ezt nem vette jó néven: Guido Westerwelle kancellárhelyettes és FDP-vezér közölte, hogy a takarékossági intézkedések egy évvel való csúsztatásának lehetősége „a pénzügyminiszter első javaslata volt, de ez nem kabinetdöntés”. Westerwelle hangsúlyozta, hogy költségvetési kérdésekben a kormányé az utolsó szó. A Spiegel tudósítása szerint sok liberális képviselő nincs meggyőződve arról, hogy zu Guttenberg politikai karrierje túléli a plágium-botrányt. A koalícióra és a tartományokban folyó választási kampányokra való tekintettel azonban a Guttenberg krízismenedzsmentjével való elégedetlenséget nem akarják nyilvánosságra hozni – írja a Spiegel Online.

Schäuble többször is kiállt kollegája mellett: legutóbb a Focusnak adott interjúban nyilatkozta, hogy véleménye szerint Guttenberg előtt „még hosszú, nagy karrier áll”, „a botrány majd véget ér”.

A CSU elnöke és Bajorország miniszterelnöke, Horst Seehofer és a kancellár asszony igyekeztek világosság tenni azt, hogy a Guttenberggel való szolidaritás független a Bayreuthi Egyetem a doktori titulussal kapcsolatos döntésétől.

A Spiegel Online információi szerint azonban megvan az első, prominens Unioó–politikus, aki elhatárolódik a védelmi minisztertől: Wolfgang Böhmer, Szász-Anhalt miniszterelnöke szerint kérdéses, hogy Guttenberg meg tudja–e tartani pozícióját a botrány után.  A miniszterelnök, akinek tartományában hamarosan választások lesznek, nem tartja biztosnak, hogy Guttenberg helyt tud majd állni a politikai nyomásban. Mindamelett Böhmer nem tartja sem „legitimnek, sem becsületesnek” zu Guttenberg magatartását.

Az ellenzék

Nem volt ilyen elnéző az ellenzék: az SPD elnöke, Sigmar Gabriel zu Guttenberg magatartását Berlusconiéval hasonlította össze, szerinte „nem lehet az, hogy egy médiasztárnak külön jogai vannak”.  Gabriel a „másolási” ügyben szándékosságból indul ki és javasolja Guttenbergnek a visszalépést, amellyek, ahogy ezt a Bild am Sonntagnak nyilatkozta, megmenthetné karrierjét. A Spiegel a parlamenti „Kérdések Órájáról” írt cikke idézi az SPD-frakció parlamenti ügyvezetőjének szavait, miszerint zu Guttenberg „megtévesztett, hazudott és csalt”. Thomas Oppermann szerint „elviselhetetlen, hogy a kancellár azt a döntést hozta, hogy egy akadémiai szélhámos és hazug továbbra is a kabinethez tartozhat”. 

A Zöldek és a baloldali Linke szintén a miniszter lemondását követelték.

Még több copy-paste?

A Spiegel Online értesülései szerint a Guttenplag internetes oldal plágiumvadászai újabb, másolatokkal teli Guttenberg publikációra bukkantak: 2004-ben az akkor még képviselőként dolgozó politikus a „Törökország és az EU kapcsolata” című rövid elemzésében is találhatóak olyan szövegrészek, amelyek minimális változtatással más forrásokból vettek át. A forrásokat – mint ahogy a doktori disszertációban – Guttenberg állítólag itt sem tünteti fel.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Karl-Theodor zu Guttenberg, most már Dr. nélkül, nem fog felállni a miniszteri bársonyszékből. Annyi azonban biztos, hogy hitelességének, amelyet már az előző botrányok során is többször támadtak, nem fog jót tenni a plágium-botrány. Amíg a német polgárok többsége úgy gondolja – ahogy ezt a Frankfurter Allgemeine szerint különböző intézmények reprezentatív felmérései mutatják -, hogy zu Guttenberg a tudományos munkásságától függetlenül jól végzi munkáját, legalább feltételezhető, hogy pártszövetségének a tartományi választási kampányok során nem fog túl nagy veszteségeket okozni. Az ügyben nyilván érdekes az is, hogy egy népszerű, „médiasztár”, jóképű, fiatal politikus esetében a választópolgárok mennyire elnézőek tudnak lenni egy, mások karrierjét sok esetben derékba törő botrányban.

Balog Anna

Friss hírek