Kanada sarokba szorítja az Európai Uniót

Az európai hivatalnokok által újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumok azt bizonyítják, hogy Kanada megpróbált nyomást gyakorolni az Európai Unióra , írja a Windsor Star, arra ösztökélve kereskedelmi partnerét, hogy enyhítsen környezetvédelmi előírásain. Mindezt a kanadai olajipar érdekének védelmében. Az iratok rögzítették azokat az alkalmakat, amelyekkel Kanada élt, hogy a kétoldalú tárgyalások során előtérbe helyezze az Alberta tartománybeli olaj kitermelését. Az említett kanadai nyersolaj sok szennyeződést tartalmaz és nagyon sűrű állagú, ezért kinyerése és szállítása nehéz, valamint sok üvegházhatású gáz termelésével jár. Ha az Európai Unió tartja magát környezetvédelmi előírásaihoz, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését célozza meg, akkor nehezen elképzelhető, hogy megvásárolja az albertai olajat.

Azonban nem csak gazdasági érdekeket kell mérlegelnie az európai vezetőknek. Amint azt a Nemzetközi Kereskedelmi miniszter, Peter Van Loan az ügy kapcsán nyilatkozta, „a most folyó közel-keleti események bizonyítják a kanadai olaj fontosságát a nemzetközi gazdaság stabilitására nézve.” A politikus azt is hangsúlyozta, hogy az olajügyek tárgyalása, bár felmerül a gazdasági találkozókon, nem veszélyezteti hatékony szabadkereskedelmi megállapodások létrehozását a két partner között.

Jóval keményebben fogalmazott Graham Saul, a Klímáért Akciócsoport Kanada (Climate Action Network Canada) vezérigazgatója, miután bebizonyosodott, hogy országa nyomást gyakorolt az Unióra. „ Peter Kent környezetvédelmi miniszter azt állította, hogy Kanadának már készen áll a terve a klímaváltozásért folyó harcra. Sajnos úgy tűnik, a tervük az, hogy más országok klímaváltozás-ellenes törekvései ellen harcoljanak.”

Kummer Lívia

Friss hírek