Kiválóak a lengyel-cseh kapcsolatok

Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök kétnapos prágai látogatása alatt megerősítette, hogy a Varsó és Prága közötti meglévő kapcsolatok nagyon fontosak és jók, több tekintetben kiválónak is mondhatók. Václav Klaus cseh köztársasági elnök mellett Komorowski találkozott még Petr Nečas miniszterenökkel és más politikusokkal is.

A tárgyalások témái között szerepeltek a legyel EU elnökség fő prioritásai: Nyugat-Balkán integrációs folyamata és a Keleti Partnerség, de szóba kerültek az észak-afrikai fejlemények, a lengyel-cseh határ menti gáz-interkonnektorok kiépítése és a Gliwice-Bohumín közötti első olyan autópálya befejezése, amely összekötné a két országot. Komorowski találkozott a PKN Orlen, Lengyelország vezető olajipari csoportjának tulajdonában lévő cseh Unipetrol képviselőivel is.

A lengyel köztársasági elnök először a prágai várba látogatott, ahol Klaus elnökkel tárgyalt. Mindketten dícsérték a kiváló cseh-lengyel kapcsolatokat, amelyek hasonló történelmi tapasztalatokra, erősödő gazdasági kapcsolatokra és közös uniós érdekekre támaszkodhatnak. Fontosnak nevezték a lengyel-cseh határ menti gáz-interkonnektorok kiépítését, amelyekkel Csehország rákapcsolódhatna az Észak-Déli gázvezeték-rendszerre és a Gliwice-Bohumín közötti első olyan autópálya befejezését, amely összekötné a két országot. Klaus elnök kifejezte, Csehország érdeke, hogy Lengyelország megvásárolja tőle az L-159 könnyű harci repülőgépeket és ebben Komorowski személyes támogatását is kérte. Erre a lengyel elnök csak annyit mondott, bízik benne, hogy a cseh ajánlat lesz olyan jó, hogy „szorítani lehet neki“.

Az EU-nak nincs víziója, hogyan kezelje az észak-afrikai fejleményeket, mondta Komorowski

A két elnök óvatosan fogalmazva közösen kifejezte, támogatják a demokratikus változásokat Észak-Afrikában és elutasították Kadhafi líbiai vezetőnek azt a kijelentését, hogy az EU bátorítja az országban zajló tiltakozásokat, csak úgy mint azt a fenyegetését, hogy a líbiai hatóságok emiatt felfüggesztik az EU-ba tartó illegális bevándorlás elleni küzdelmet.

Az észak-afrikai helyzetről látogatása második napján tárgyalt Petr Nečas miniszterenökkel is. A lengyel prágai nagykövetség információi alapján Komorowski elmondta, azoknak a tagállamoknak, amelyeknek tapasztalatai vannak antidemokratikus rendszerekkel, erkölcsi joguk és kötelességük, hogy ezeket tovább adják.

Júliustól a lengyelek elnöklik az EU-t és a csehek a V4-et

Komorowski múlt éven az előrehozott elnök választásokon nyert Jaroslaw Kaczyński, a tragikusan elhunyt Lech Kaczyński elnök ikertestvére ellen, akivel Klaust nem csak barátság, de konzervatív és euroszkeptikus nézetek is összekötötték. Komorowski és Klaus ezelőtt kétszer találkoztak – röviddel Komorowski elnöki beiktatása után Csehország legmagasabb pontján, a lengyel határ közelében lévő Sněžka hegycsúcson, és Karlovy Varyban a V4-ek csúcstalálkozóján

Mindkét országnak hamarosan lehetősége adódik arra, hogy szorosan együttműködhessenek, hiszen Lengyelország az év második felében elnökölni fogja az EU-t Csehország pedig a Visegrádi Négyek vezetését veszi majd az Szlovákiától. Lengyelország diplomáciai források szerint az elnöksége alatt a Nyugat-Balkáni országok integrációs folyamatára és a Keleti Partnerségen belüli együttműködésre akar összpontosítani, amely a cseh EU elnökség alatt indult el 2009-ben. Nečas miniszterenök azt mondta, hogy a cseh tapasztalok alapján a soros EU-elnöknek szüksége van szövetségesekre és egyben felajánlotta támogatását a lengyel elnökségnek. Komorowski szerint ez egy példája az előrehaladott együttműködésnek.

Komorowski, akit felesége Anna is elkísért, kedden Litvínovba is ellátogatott, ahol a cseh Unipetrol képviselőivel találkozott, amelyben a PKN Orlen, Lengyelország vezető olajipari csoportjának többségi részesedése van. 

Problémamentesek a lengyel-cseh kapcsolatok

A negyvenmilliós Lengyelországot és tízmilliós Csehországot máig szoros kapcsolatok kötik össze. Egy legutóbbi felmérés szerint a csehek az a nemzet, amelyet a lengyelek a legjobban kedvelnek, szorosan utánuk a szlovákok helyezkedtek el. A lengyel és a cseh politikusok gyakran látogatják egymást, a két ország együttműködik az EU-ban, NATO-ban és a V4-ben és erősítik kapcsolataikat az Egyesült Államokkal is – legyen szó katonai műveletek támogatásáról Afganisztánban és Irakban vagy közös tárgyalásokról az amerikai rakétapajzsokról Európában. Csehország számára Lengyelország a harmadik legfontosabb üzleti partnere és a cseh piacon működik a már említett PKN Orlen is.

Történelmi foltként az amúgy problémamentes cseh-, illetve csehszlovák-lengyel kapcsolatokon maradnak a Cieszyn-vidékről szóló viták, amely az első világháború után a két ország között volt felosztva, de 1938-ban a lengyelek a cseh rész keleti részét elfoglalták, illetve Prágában máig emlékeznek a lengyel hadsereg részvételére Csehszlovákia inváziójában 1968-ban.

Molnár Antónia

Friss hírek