Rasmussen: létfontosságúak a palesztin-izraeli tárgyalások

Csütörtökön véget ért az évente megrendezésre kerülő Herzliya izraeli biztonságpolitikai konferencia, melynek február 6-i megnyitóján Simon Peresz izraeli államfő a palesztin-izraeli béketárgyalások folytatására szólította fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt. A konferencia zárónapján Andersh Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is beszédet mondott, aki többek között szintén a közel-keleti békefolyamat fontosságát kívánta hangsúlyozni.

Tekintettel az utóbbi hetek drámai egyiptomi eseményeire, az izraeli államfő szerint minél hamarabb megállapodásra kell jutni a palesztinokkal. Pereszhez hasonlóan Rasmussen is elengedhetetlennek tartja a palesztin-izraeli béketárgyalások újrakezdését, melyre szerinte most még nagyobb szükség van a régió békéje és biztonsága érdekében. A NATO főtitkára az egyiptomi tömegdemonstrációkkal kapcsolatban kijelentette, létfontosságúnak tartja, hogy Egyiptom „mérsékelt erő” maradjon a térségben, mely a békét és a stabilitást szolgálja.

„Nincsenek illúzióim a NATO regionális szerepével kapcsolatban” — mondta Rasmussen a konferencia résztvevőinek. „A NATO nem tudja megoldani a régió összes problémáját, és ez soha nem is állt szándékában. A stabilitás és a jólét csak a térségen belülről származhat — fogalmazott, hozzátéve, hogy egy átfogó közel-keleti békemegállapodás hiányában ez „szinte utópiának” tűnik. Rasmussen ugyanakkor felszólalásában felajánlotta Izraelnek és a palesztinoknak a NATO békefenntartó képességeit, amennyiben azokra mindkét fél igényt tartana egy esetleges békemegállapodás részeként.

Legutóbb 2010 szeptemberében szakadtak meg a rövid életű béketárgyalások Izrael és a palesztinok között, miután a hónap végén lejárt a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére kihirdetett izraeli moratórium. A palesztinok azóta sem hajlandóak visszatérni a tárgyalóasztalhoz, amíg Izrael le nem állítja a ciszjordániai és a kelet-jeruzsálemi zsidó telepeken zajló építkezéseket.

A brit védelmi miniszter is felszólalt

A konferencián felszólalók között volt Liam Fox brit védelmi miniszter is, aki szerint a zsidó állam leginkább azzal támogathatja az iráni atomprogram lefejezésére tett nemzetközi erőfeszítéseket, ha békére törekszik a palesztinokkal. „Az Egyesült Királyság erősebb szankciókat sürget Iránnal szemben, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a közel-keleti békefolyamat fontosságát” — fogalmazott Fox.

A brit kormány tárgyalásos úton szeretné megoldani az iráni atomprogram kérdését, ehhez azonban Fox szerint Teheránnak változtatnia kell hozzáállásán. A brit védelmi miniszer felszólalásában külön hangsúlyozta, hogy a szankciók csak akkor lehetnek hatásosak, ha a regionális hatalmak és a perzsa állam szomszédai mindent megtesznek annak érdekében, hogy Teherán ne tudja kijátszani azokat. „Azok, akik lehetőséget adnak Iránnak a szankciók hatásainak elkerülésére, maguk is akadályozzák az iráni probléma békés megoldását” — jelentette ki Fox, minden bizonnyal Törökországra utalva, amiért február elején megállapodást írt alá Iránnal a kétoldalú kereskedelem mértékének növeléséről.

Hende Csaba izraeli látogatása

Az idén 11. alkalommal megrendezett Herzliya biztonságpolitikai konferencián a három napos (nem hivatalos) izraeli látogatáson tartózkodó magyar honvédelmi miniszter is felszólalt február 6-án, vasárnap este. Hende Csaba beszédében kijelentette: „elfogadhatatlan számunkra, hogy Európában bármely közösséget, bármely európai polgárt emberi méltóságában sértsenek meg. Ezért a magyar kormány határozottan fellép és a jövőben is fel fog lépni minden antiszemita izgatás, megnyilvánulás ellen. Ebben az ügyben nem ismerünk alkut: a zsidó közösség számíthat ránk” — idézte a honvédelmi minisztert a honvédelem.hu.

A magyar honvédelmi miniszter felszólalásában a legfontosabb biztonságpolitikai kihívások között az energiabiztonságra, a természet és ember által okozott katasztrófákra, a klímaváltozásra, illetve a kiberbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre hívta fel a figyelmet. Hende Csaba hozzátette, hogy az új biztonsági környezetben Magyarország és a Magyar Honvédség széles körű és mély együttműködésre törekszik szövetségeseivel és partnereivel.

Selján Péter

Friss hírek