WikiLeaks után szabadon: Putyin palotáját leplezi le a RuLeaks

Új orosz website indult útjára, a WikiLeaks után szabadon: a RuLeaks. Az oldal eredeti, eddig még nem közölt dokumentumokat tár fel. Eredetileg a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott anyagokat fordították le orosz nyelvre, de hamar megjelent az új profil: saját forrású információkkal és képekkel jöttek elő különböző orosz kérdésekről.

A website-ot működtető csapat ambíciózus, huszas éveikben járó fiatalokból, internet aktivistákból áll, akik névtelenek kívánnak maradni: „Még a feleségeink, gyermekeink sem tudják, hogy mi vagyunk azok” – írák e-mailjükben a The Moscow Times-nak.

 A csak „orosz WikiLeaks”-ként emlegetett weblap, a ruleaks.net elsőre is nagy figyelmet kapott, amikor január 18-án publikálták Vlagyimir Putyin állítólagos fekete-tengeri palotájának képeit, amely több mint egy milliárd dollárjába került az orosz miniszterelnöknek – legalábbis ha valóban az ő palotájáról van szó. A képek nagy botrányt kavartak Oroszországban és a felkeltették a nyugati média figyelmét is, a villáról készült felvételek bejárták a világhálót. Felvetődött az a kérdés is, hogy honnan származik az a rengeteg pénz, amiből Putyin vélt kastélya épült. A palota kérdését először Szergej Kolesznyikov orosz vállalkozó vettette fel, amikor Dmitrij Medvegyevnek írott, nyilvános levelében számolt be a miniszterelnök költekezéseiről.

Putyin szóvivője azonban tagadta az összeg illegális mivoltára vonatkozó vádakat: az orosz miniszterelnöknek „semmi köze sincs a szóban forgó épülethez” – idézte a szavait a Ria Novosztyi, orosz hírügynökség.

A RuLeaks honlapjára „Putyin palotája” néven tették fel azokat a felvételeket, amik a luxusvilláról készültek. A képekhez rendelt kommentárban azonban már tisztábban fogalmaznak a szerkesztők, mondván, hogy nem tudják, hogy kié a kastély, ők csupán fotókat kaptak az épületről. A képeken látszik a Fekete-tenger partján, erdős területbe ékelt, még használaton kívüli palota, amelybe többek közt bolíves árkádok, díszkert, szökőkút és három helikopter-leszálló is belefért. A fotók nyilvánosságra kerülése után a ruleaks.net honlapot DDoS, azaz túlterheléses támadás érte, az oldal forgalma hirtelen a tízszeresére nőtt – túl sokan töltötték le a képeket, így a honlap hosszabb ideig elérhetetlenné vált- írja a Ria Novosztyi. 

Putyin még tavaly decemberben védelmébe vette a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-t, sőt mi több, Nobel-díjra is jelölte volna. Még decemberben, Franciaországi látogatása alkalmával nyilatkozta: „Ha már demokrácia, akkor annak teljesnek kell lennie. Ha teljes lenne, akkor vajon miért tették börtönbe az Assange urat? Ez maguknak a demokrácia?” Most, hogy elindult a WikiLeaks orosz változata, talán változik az orosz miniszterelnök véleménye a bebörtönzött Assange-ról is.

A RuLeaks csapata ígéretet tett, hogy a kastélyról készült fotók csak a kezdet, de elemzők szerint meg kell várni, hogy az orosz WikiLeaks lépést tud-e tartani az általa kitűzött célokkal.

Ambrus Andrea

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »