Tajvani a világ harmadik legnagyobb számítógép gyártója (x)

Nemrég változás történt a számítógépgyártók világranglistáján, amikor is a harmadik helyre feljött egy tajvani cég, mely egy kínai vállalkozást taszított le a dobogóról. Hogy kiről is van szó? Lássuk! 

A világ harmadik legnagyobb számítógépgyártója: az Acer

Hiába olyan népszerűek idehaza is az új és használt Lenovo laptop konfigurációk, az Acer a közelmúltban világszinten letaszította a képzeletbeli dobogó harmadik fokáról a kínai gyártót. Így a jelenlegi sorrend az élen: HP, Dell, Acer.

Ez a számítástechnikai eszközöket gyártó tajvani multinacionális vállalat birtokolja a legnagyobb szabad számítógép-kereskedelmi láncot Tajpejben.

Ha a termékkínálatukat nézzük, akkor nem csak asztali és hordozható számítógépeket találunk. Vannak PDA készülékeik is, valamint szerverek, kijelzők és perifériák is. Emellett különböző elektronikus szolgáltatásaik is vannak, melyekkel üzleti, kormányzati, oktatási és otthoni felhasználók számára is relevánsak.

Nézzük meg az Acer történetét!

Stan Shih és felesége, Carolyn Yeh öt társukkal alapítottak egy Multitech nevű céget 1976-ban. 11 alkalmazottal és 25.000 amerikai dollár tőkével kezdték, elektronikai alkatrészek kereskedelmével, valamint tanácsadással (mikroprocesszor-technológiával kapcsolatban).

A nevük több, mint 10 évig maradt ez, míg végül 1987-ben átkeresztelték Acerré. 10 év múlva, 1997-ben megvásárolták a Texas Instruments egyik részlegét, méghozzá azt, amelyik a hordozható számítógépek gyártásával foglalkozott.

2000-ben az Acer márkanév megerősítése mellett tették le a voksukat. Hogy erre tudjanak koncentrálni minden erőforrásukkal, leválasztották magukról a gyártói üzletágat.

Növelni szerették volna az eladásaikat, így specifikus marketing tevékenységbe kezdtek, mely által világszerte megerősödtek – mindezt csökkenő alkalmazotti létszám mellett. 2002-ben az Acer-csoport 39.000 munkavállalóval rendelkezett immár 100 országban. 2005-ben a globális értékesítési és szolgáltatási hálózatban már csak 7800 embert alkalmaztak.

Bevételeik ebben az évben elérték a 9,65 milliárd amerikai dollárt. 2003-ban ez még csak 4,9 milliárd volt, míg 2006-ban már 11,31 milliárd amerikai dolláros bevételt értek el.

Az Acer és a Ferrari

Európában az Acer és a Ferrari Forma 1 Team között létrejött egy megállapodás, mely során népszerű laptopokat és LCD monitorokat kínáltak, méghozzá Ferrari márkanév alatt. A bejelentés része volt az is, hogy az Acer szponzorálta a Ferrari Formula 1-es csapatát. 

Az együttműködés végül oda vezetett, hogy a Ferrari márkajelzéssel ellátott termékek a tengerentúlra is eljutottak, az észak-amerikai piacon még PDA termékcsaláddal is jelentkeztek.

Az Acer a notebookoknál máris ezüstérmes!

A világ harmadik legnagyobb PC gyártója cím nem elég az Acernek, emellé bezsebelték a notebook eladások terén a piac második helyét is! Nem véletlen, kiváló hordozható számítógépei vannak a cégnek!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek