A gondot nem Theresa May, hanem maga a Brexit jelenti

Lehet ócsárolni a brit miniszterelnök által megalkotott megállapodás-tervezetet, ugyanakkor mindeddig senki sem állt elő jobb alternatívával.

A brit kormány szerda este jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet, amelynek egyik legsarkalatosabb pontja az, hogy a kétoldalú jövőbeni kapcsolatok feltételrendszerének életbe lépéséig egységes vámtérség jönne létre az Európai Unió és az Egyesült Királyság egésze között, vagyis Észak-Írország ugyanabba a közös vámtérségbe tartozna, mint Nagy-Britannia.

Bár May közölte, hogy továbbra is maradéktalanul hisz abban, hogy az Egyesült Királyság és minden egyes lakója számára az a helyes irány, amelyet ő kijelölt, csütörtök délelőttre a tervezet a „halálos ágyában” találta magát, ugyanis a brit berkekből senki, de tényleg senki nem akarja támogatni:

  • A nap folyamán több államtitkári rangú tisztviselő mellett bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító minisztériumot (DExEU) vezette, mégpedig azzal az indokkal, hogy nem tudja „jó lelkiismerettel” támogatni a lépést.
  • Nem sokkal a miniszteri és államtitkári lemondások után a kormányzó brit Konzervatív Párt legnagyobb keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának vezetője, Jacob Rees-Mogg bizalmatlansági szavazást kezdeményezett Theresa May ellen. A keményvonalas Brexit-tábor ugyanis attól tart, hogy kijelölt végdátum híján állandósulna a fent említett megoldás (a közös vámtérség), vagyis az Egyesült Királyság meghatározatlan ideig az EU vámszabályaihoz lenne kötve, megakadályozva, hogy London önálló nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat kössön az unión kívüli országokkal.
  • Az ellenzéki Munkáspárt amiatt panaszkodik, hogy az egyezmény túl nagy kompromisszum, hogy elfogadható legyen.
  • A legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezető politikusainak korábbi nyilatkozatai pedig szintén afelé tendálnak, hogy a párt nem fogja elfogadni a megállapodás-tervezetet, mert úgy látják, hogy az sérti országuk alkotmányos integritását. A DUP-frakció külső támogatásától függ, hogy a Konzervatív Párt vezette brit kormány, amelynek nincs önálló többsége az alsóházban, el tud-e fogadtatni sarkalatos jelentőségű törvénytervezeteket a parlamentben.

Nemet mondani nagyon egyszerű, azonban e panaszok egyike sem tartalmaz semmiféle pozitív javaslatot arra vonatkozólag, hogy mi lehetne egy jobb alternatíva, amellyel a képviselők többsége egyetértene. A probléma az, hogy nem igazán létezik ilyen.

London, 2018. október 20.
Résztvevők a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését ellenzők tüntetésén Londonban 2018. október 20-án. A brit EU-tagság megszűnése elleni megmozdulást a People’s Vote – A nép voksa – nevű kampánycsoport szervezte. A transzparens szövege: „Brexit – megéri?”
MTI/EPA/Vickie Flores

Mindig két lehetséges út létezett, de a brit parlament egyiket sem szavazta meg. A Brexit-párti politikusok által preferált egyezség egy CETA-típusú (az EU és Kanada közötti) szabadkereskedelmi megállapodás lett volna, azonban ez sem jelentett volna megoldást az ír határkérdésre, ráadásul több költséget rótt volna a brit gazdaságra, mint a másik alternatíva.

A másik lehetőség egy norvég stílusú, szorosabb egyezmény lett volna, amelyben Nagy-Britannia az egységes piac része marad, de a vámunión kívül. Ez esetben köthetett volna saját szabadkereskedelmi megállapodásokat. Ez lett volna a Brexit gazdaságilag legkevésbé káros formája, azonban ez is számos megoldhatatlan problémát jelentett.

Nos, ezek közül ma már egyik sem megvalósítható. Ezért most további két eset áll fenn: egy újabb Brexit-népszavazás kiírása, illetve olyan módosítások végrehajtása vagy engedmények tétele, amelyek a meglévő megállapodást kedvezően érinthetik.

Theresa May csütörtökön megerősítette azt a korábban is többször hangoztatott álláspontját, hogy nincs lehetőség újabb népszavazásra a brit EU-tagságról, annak ellenére sem, hogy egyre több szervezet és közéleti személyiség követeli ennek kiírását. A módosítások kapcsán pedig csak annyit, hogy a szerdai tervezet is az utolsó utáni pillanatban született meg, egyszerűen nincs idő ezek végrehajtására és újbóli elfogadtatására (kivéve, ha még jobban elodázzák a Brexitet).

Bármi is lesz Nagy-Britannia döntése, konszenzussal kell ezt megtennie, és ez az, amit mindenkinek nehéz lenyelnie. Theresa May leváltása sokak számára némi elégtétellel szolgálna, azonban nem segítene, lévén ezután is szembe kellene nézniük a kellemetlen igazsággal: a probléma itt nem May vagy a megállapodás, hanem az, hogy a Brexit alapvetően kényelmetlen választások elé állítja az egész országot.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »